ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Maktkamp sätter press på Sydafrika

  • Jacob Zuma, president i Sydafrika. Foto: AP

Oron över Sydafrikas ekonomi växer efter en regeringsombildning, där finansministern sparkas.
Standard & Poor’s har redan sänkt kreditbetyget och Moody’s väntas följa efter i slutet av veckan.

Oron utlöstes när president Jacob Zuma i förra veckan sparkade finansminister Pravin Gordhan och flera andra regeringsledamöter, och ersatte dem med lojala bundsförvanter.

Nationalekonomen och Afrikaexperten Peter Stein ser ommöbleringen som ett tecken på maktkamp inom regeringspartiet ANC, och att det är osäkert hur den utfaller.

”Zumas allierade sitter på nyckelposter. Lojala får viktiga poster, bland annat så att han slipper korruptionsåtal när hans mandatperiod går ut 2019. Nu finns risk att korruptionen ökar och att investeringsbeslut dröjer, då oron ökar för lokala och internationella investerare.”

Peter Stein säger att Pravin Gordhan var oerhört ansedd i finanskretsar och gav Sydafrika viss stabilitet.

”Finansministeriet och centralbanken har ända sedan apartheids avskaffande setts som två institutioner med stor integritet. Det håller på att urholkas nu.”

Men Sydafrikas öppna ekonomi gör att presidentens åtgärder omedelbart fick konsekvenser.

”Utländska kapitalströmmar sätter dagligen betyg på den ekonomiska politiken. Det innebär att Jacob Zuma inte har samma frihet som exempelvis Robert Mugabe i Zimbabwe att göra vad han vill.”

Valutan randen föll direkt efter att Pravin Gordhan sparkades. På måndagskvällen sänkte Standard & Poor’s kreditbetyget till skräpstatus, vilket ökar riskpremien och gör internationella lån dyrare. På fredag ska även Moody’s titta på kreditbetyget.

”Sydafrika har låg tillväxt, hög arbetslöshet och stort politiskt missnöje. De senaste åren har Sydafrikas ekonomi sackat och hackat. Landet har gått mellan nolltillväxt och recessionshot, med tvåsiffriga arbetslöshetstal och många strukturproblem”, säger Peter Stein.

IMF spår en tillväxt på 0,8 procent i år och 1,6 procent 2018 i Sydafrika.

”Det innebär att det per capita inte blir någon tillväxt att prata om. Det förutsätter dessutom att den ekonomiska politiken bedrivs förnuftigt”, säger Peter Stein.

Hur påverkar Sydafrikas kris övriga Afrika?
”Internhandeln är liten i Afrika. Däremot har det viss betydelse för grannländerna om handeln minskar. Om arbetslösheten ökar i Sydafrika minskar remitteringarna (det arbetare skickar till sina hemländer) eller folk återvänder hem, vilket ökar arbetslösheten där.”

Däremot dämpar Sydafrika, som står för mellan en fjärdedel och en tredjedel av BNP söder om Sahara, snittalet för hela regionen där andra länder har över 5 procents tillväxt.

”Sedan kan det ha en imageeffekt, att det som händer i Sydafrika påverkar bilden av hela Afrika.”

Sydafrika är också, enligt Peter Stein, den enda ekonomin i Afrika som har en kritisk massa av högsta internationell nivå för ledning, näringsliv, infrastruktur och kapitalmarknad, och är mest industrialiserad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer