1515
Annons

Makten säkrad för sönerna i imperiet Ikea

Framtiden för Ikea är sedan länge säkrad, trots Ingvar Kamprads bortgång. 

Göran Grosskopf, tidigare professor i skatterätt, är arkitekten bakom.

De tre sönerna Peter, Jonas och Mathias delar på nyckelpositioner i den snåriga maktstrukturen.

Långt innan Ingvar Kamprads död hade ansvarsfördelningen mellan de tre sönerna Peter, Jonas och Mathias delats upp.

Precis som var fallet med fadern har de formellt inte beslutanderätt över möbelimperiet, men sitter centralt placerade i olika delar av kuggarna i det gigantiska maskineriet – som fortsätter framåt oavsett det faktum att galjonsfiguren försvunnit.

Göran Grosskopf, tidigare professor i skatterätt, är arkitekt bakom den sinnrika konstruktion som styr hela jättestrukturen.

Alla varuhus, de flesta ingår i Ikea Group, betalar årligen 3 procent av omsättningen i en royaltyavgift till Inter Ikea Systems i Nederländerna.

För verksamhetsåret 2016/2017 innebär det att drygt 11,2 miljarder kronor skickades raka vägen från kassaledet till Nederländerna, för färd vidare upp i stiftelsehierarkin.

I varuhusbenet återfinns mellansonen Jonas ”designern” Kamprad, född 1966. Han är utbildad inredningsarkitekt vid Haute école d’art et design i Lausanne i Schweiz, och har ritat möbler till såväl Ikea som kedjan Habitat – som tidigare ingick i Ikeakoncernen men nu ligger i Ikano.

Jonas Kamprad är styrelseledamot i Ikea Groups ägarbolag Ingka Holding, och sitter i de tre stiftelserna Stichting Ingka, Stichting Ikea och Stichting Imas. Ingka är själva maktstiftelsen, medan Ikea driver ideell verksamhet och Imas förvaltar kapital.

Lillebror Mathias ”affärsmannen” Kamprad sitter i det andra benet. Han är ledamot i styrelsen för Inter Ikea Holding - bolaget dit royaltyn från varuhusen går. Av de tre sönerna är han den ende som saknar en högskoleutbildning.

Inter Ikeas roll i koncernen växte 2016, då bland annat produktutveckling, inköp och logistik flyttades dit från Ikea Group.

Mathias Kamprad, född 1969, är även ledamot i stiftelsen Interogo, där merparten av den upparbetade förmögenheten ligger.

Den enda brodern som har en formell maktposition är storebror Peter ”ekonomen” Kamprad, född 1964 och ekonomiutbildad vid en högskola i Schweiz. Han är ordförande i Ikanokoncernens överstyrelse.

Ingen av bröderna har växt upp i Sverige, utan i Danmark och Schweiz, dit familjen Kamprad flyttade av skatteskäl.

2002 sa Ingvar Kamprad till Financial Times att Peter Kamprad troligen skulle ta över makten, men ångrade sig sedan i ett handskrivet brev till sfärens interntidning Älmhultsbladet.

Peter Kamprads roll är dessutom inte kopplad till möbelverksamheten. Ikanokoncernen driver flera finansrörelser, bland dem Ikano bank, och ägs via ett bolag registrerat på Nederländska Antillerna av de tre bröderna – alltså inte av den stiftelsedjungel som kontrollerar den övriga förmögenheten.

Hur viktiga är bröderna för Ikea framåt?

"Hans söner har varit aktiva och delaktiga i den resa som vi har gjort på Ikea. Deras ledarskap och närvaro är viktig men det är också så att vi är över 190 000 människor som jobbar på Ikea i dag världen över. Vi är alla väldigt viktiga och där har sönerna samma ansvar som alla vi andra", säger Håkan Svedman, Sverigechef för Ikea, till Dagens industri.

Citatet är talande för den kultur som Ingvar Kamprad odlade i Ikea, att koncernen är en absolut meritokrati där alla har samma möjligheter att avancera och ingen ska premieras för vän- eller släktskap.

Att sönerna inte har mer framträdande maktpositioner kan tolkas på två sätt: antingen bedömde fadern att ingen av dem var rätt person för att axla manteln efter honom, eller så fortsätter de på vägen att verka i kulisserna utan att behöva skylta utåt som makthavare.

Att kontrollen över pengarna är så svår att få grepp om är också en av få punkter som Ikea kritiseras för. Stiftelserna göms bakom stark sekretess i Nederländerna och Liechtenstein, och Ingvar Kamprad hävdade i sten att familjen inte längre har inflytande över miljarderna.

2011 räknade tidskriften Forbes bort det mesta av Ingvar Kamprads tillgångar ur sin miljardärssammanställning, och han rasade från sin tidigare topp-tio-placering.

Bröderna är extremt medieskygga och ger aldrig några intervjuer.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Kamprads bortgång störst på Twitter

Möbeljätten Ikeas besked om att grundaren Ingvar Kamprad gått bort var det svenskspråkiga inlägg som delades mest på Twitter 2018.

Foto:Claes-Göran Flinck

Det är den ideella föreningen Medieakadamien som mätt antalet retweets och enda kravet för att vara aktuell för listan, förutom antal delningar, är att inlägget är skrivet på svenska, enligt ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är ett videoklipp från norska NRK med gulliga barn och trea är en gammal video, på ett annat gulligt barn, som spreds på Facebook för flera år sedan och i år fick ny spridning på Twitter. Längre ner på listan återfinns bland annat fotbollsspelaren Ola Toivonens tweet inför landslagets match mot Schweiz under sommaren fotbolls-VM och ett inlägg från advokaten Viktor Banke rörande Jimmie Åkesson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera