1515

Makten säkrad för sönerna i imperiet Ikea

Framtiden för Ikea är sedan länge säkrad, trots Ingvar Kamprads bortgång. 

Göran Grosskopf, tidigare professor i skatterätt, är arkitekten bakom.

De tre sönerna Peter, Jonas och Mathias delar på nyckelpositioner i den snåriga maktstrukturen.

Långt innan Ingvar Kamprads död hade ansvarsfördelningen mellan de tre sönerna Peter, Jonas och Mathias delats upp.

Precis som var fallet med fadern har de formellt inte beslutanderätt över möbelimperiet, men sitter centralt placerade i olika delar av kuggarna i det gigantiska maskineriet – som fortsätter framåt oavsett det faktum att galjonsfiguren försvunnit.

Göran Grosskopf, tidigare professor i skatterätt, är arkitekt bakom den sinnrika konstruktion som styr hela jättestrukturen.

Alla varuhus, de flesta ingår i Ikea Group, betalar årligen 3 procent av omsättningen i en royaltyavgift till Inter Ikea Systems i Nederländerna.

För verksamhetsåret 2016/2017 innebär det att drygt 11,2 miljarder kronor skickades raka vägen från kassaledet till Nederländerna, för färd vidare upp i stiftelsehierarkin.

I varuhusbenet återfinns mellansonen Jonas ”designern” Kamprad, född 1966. Han är utbildad inredningsarkitekt vid Haute école d’art et design i Lausanne i Schweiz, och har ritat möbler till såväl Ikea som kedjan Habitat – som tidigare ingick i Ikeakoncernen men nu ligger i Ikano.

Jonas Kamprad är styrelseledamot i Ikea Groups ägarbolag Ingka Holding, och sitter i de tre stiftelserna Stichting Ingka, Stichting Ikea och Stichting Imas. Ingka är själva maktstiftelsen, medan Ikea driver ideell verksamhet och Imas förvaltar kapital.

Lillebror Mathias ”affärsmannen” Kamprad sitter i det andra benet. Han är ledamot i styrelsen för Inter Ikea Holding - bolaget dit royaltyn från varuhusen går. Av de tre sönerna är han den ende som saknar en högskoleutbildning.

Inter Ikeas roll i koncernen växte 2016, då bland annat produktutveckling, inköp och logistik flyttades dit från Ikea Group.

Mathias Kamprad, född 1969, är även ledamot i stiftelsen Interogo, där merparten av den upparbetade förmögenheten ligger.

Den enda brodern som har en formell maktposition är storebror Peter ”ekonomen” Kamprad, född 1964 och ekonomiutbildad vid en högskola i Schweiz. Han är ordförande i Ikanokoncernens överstyrelse.

Ingen av bröderna har växt upp i Sverige, utan i Danmark och Schweiz, dit familjen Kamprad flyttade av skatteskäl.

2002 sa Ingvar Kamprad till Financial Times att Peter Kamprad troligen skulle ta över makten, men ångrade sig sedan i ett handskrivet brev till sfärens interntidning Älmhultsbladet.

Peter Kamprads roll är dessutom inte kopplad till möbelverksamheten. Ikanokoncernen driver flera finansrörelser, bland dem Ikano bank, och ägs via ett bolag registrerat på Nederländska Antillerna av de tre bröderna – alltså inte av den stiftelsedjungel som kontrollerar den övriga förmögenheten.

Hur viktiga är bröderna för Ikea framåt?

"Hans söner har varit aktiva och delaktiga i den resa som vi har gjort på Ikea. Deras ledarskap och närvaro är viktig men det är också så att vi är över 190 000 människor som jobbar på Ikea i dag världen över. Vi är alla väldigt viktiga och där har sönerna samma ansvar som alla vi andra", säger Håkan Svedman, Sverigechef för Ikea, till Dagens industri.

Citatet är talande för den kultur som Ingvar Kamprad odlade i Ikea, att koncernen är en absolut meritokrati där alla har samma möjligheter att avancera och ingen ska premieras för vän- eller släktskap.

Att sönerna inte har mer framträdande maktpositioner kan tolkas på två sätt: antingen bedömde fadern att ingen av dem var rätt person för att axla manteln efter honom, eller så fortsätter de på vägen att verka i kulisserna utan att behöva skylta utåt som makthavare.

Att kontrollen över pengarna är så svår att få grepp om är också en av få punkter som Ikea kritiseras för. Stiftelserna göms bakom stark sekretess i Nederländerna och Liechtenstein, och Ingvar Kamprad hävdade i sten att familjen inte längre har inflytande över miljarderna.

2011 räknade tidskriften Forbes bort det mesta av Ingvar Kamprads tillgångar ur sin miljardärssammanställning, och han rasade från sin tidigare topp-tio-placering.

Bröderna är extremt medieskygga och ger aldrig några intervjuer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?