Annons

Maktbalans återställd på bostadsmarknaden

Trots rapporter om prisfall råder det nu i princip maktbalans mellan säljare och köpare på bostadsmarknaden, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel. Men bara när man ser till hela landet. I Stockholm och Göteborg är det fortfarande definitivt köparnas marknad.

Bild:Hasse Holmberg/TT

Panelen, som består av 426 av Fastighetsbyråns mäklare runt om i Sverige, gör bedömningen att bostadssäljarna tagit igen förlorad mark den senaste tiden. På skalan som panelen använder, och där 0 betyder att köparna äger marknaden och 10 står för fullständig säljardominans, var riksnittet i januari 4,71. Alltså svag fördel köparna.

Stockholm och Göteborg avviker kraftigt från rikssnittet, med 3,2 respektive 3,8. På de mindre och mellanstora orterna låg siffrorna en bit över 5.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Enligt Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, har det hittills i januari kommit klart mer folk på visningarna än i december och han tror att amorteringskravet som ska vara infört senast 1 mars kan ha påverkat aktiviteten på marknaden.

Kommer marknaden att kylas av på nytt efter 1 mars?

"Det är väldigt svårt att bedöma. Amorteringskravet kommer i första hand att träffa storstadsregionerna och jag tror att det kommer att spela en viss roll men inte bli avgörande. På de lägre prisnivåerna finns fortfarande en efterfrågan på bostäder", säger han till TT.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?