ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Makrorådets expert: Tåget har gått för Riksbanken

  • Riksbankens chef Stefan Ingves, och Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: TT/Jesper Frisk

Tecken på att konjunkturen vänder ner har gjort att tiden runnit ut för Riksbanken att höja räntan. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.
Men hon får mothugg av SEB:s chefsanalytiker Johan Javeus.

"En del säger att man ska höja räntan bara för att kunna sänka den sedan, men det vinner ju ingen på", säger Annika Winsth i Makrorådet.

"Nu har vi en bostadsmarknad som svajar och konjunkturindikatorer som pekar på att vi i alla fall har passerat toppen – då vore det märkligt att höja", fortsätter hon.

Men Johan Javeus håller inte med.

"Jag tycker att man borde höja räntan till noll eller strax över nollstrecket", säger han.

”Jag tror inte att vi skulle ha haft en väsentligt annorlunda inflationsutveckling i dag om räntan hade varit noll eller 0,25 procent."

Även inom riksbanksdirektionen går åsikterna isär huruvida det är dags att höja räntan från dagens minus 0,5 procent eller inte. I Riksbankens prognos för reporäntan syns en första höjning först mot slutet av 2018.

Samtidigt har vice riksbankschef Henry Ohlsson redan röstat för höjningar vid de senaste två räntemötena och i protokollet från aprilmötet talade vice riksbankschef Martin Floden om att lyfta räntan efter sommaren.

Både Johan Javeus och Annika Winsth poängterar att Riksbankens spelrum avgörs av vad som sker med den underliggande inflationen och kronan samt vad den europeiska centralbanken ECB tar sig till. I dag talar de tre faktorerna för att en första räntehöjning dröjer åtminstone till 2019 enligt både Nordea och SEB

Men enligt Annika Winsth kan det alltså vara för sent.

"Jag har en längre tid sagt att man borde höja i små steg tidigare snarare än att vänta. Men nu tycker jag att det börjar bli väl sent. Hushållen är väldigt räntekänsliga på de här nivåerna och därför finns det skäl att gå försiktigt fram."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies