1515

Makrorådet:”Det är en game changer”

En tioårig epok är på väg att ta slut när centralbankerna nu ska börja banta sina balansräkningar.
”Det är en game changer”, säger Swedbanks analyschef Olof Manner i säsongspremiären av Makrorådet.

Bild:Hampus Andersson/Joey Abrait

Sommaren har varit händelserik. Starkare global konjunktur, ökad riskaversion och geopolitisk oro är några teman som präglat finansmarknaderna. Men det som sticker ut när man höjer blicken är något annat.

”Centralbankernas exit från obligationsköp. Det har varit ett genomgående tema under sommaren och satte igång en ränta upp-trend i hela marknaden även om det lagt sig lite den senaste tiden. Fortfarande är det väldigt stort fokus på om och när centralbankerna ska ta bladet från munnen och börja kommunicera hur och när man har tänkt att sluta”, säger Olof Manner, analyschef på Swedbank i höstens första avsnitt av Di-podden Makrorådet.

”Närmast i pipe line ligger Fed. Förväntningarna är att de redan nästa vecka ska prata om det här. När det gäller ECB så är oktobermötet i fokus och för den svenska centralbankens del så ska obligationsköpen allt annat lika upphöra vid årsskiftet.”

Centralbankerna har som kollektiv ökat sina stimulanser under snart ett decennium, inte minst via sedelpressarna. Nu ska processen köras baklänges.

”Det här ett skeende som har hållit på i stor skala ända sedan finanskrisen började, det vill säga i tio års tid, så det är en game changer. Det är inget snack om saken”, säger Olof Manner.

För svensk räkning har temperaturen stigit i takt med att inflationen tickat upp. Augusti blev den andra månaden på raken prisökningar klart över målet på 2 procent.

”Inflationen har de senaste hållit sig på en högre nivå och vi ser att det också sätter avtryck i inflationsförväntningarna. Ju längre det här pågår desto svårare blir det för Riksbanken att hålla emot. De har ju inte tänkt sig att höja förrän sommaren 2018. Den diskussionen kommer att bli tuff för dem ju länge den här utvecklingen står sig”, säger Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster.

Olof Manner instämmer.

”Det är femte månaden i rad som inflationen överstiger Riksbankens prognos, inflationsförväntningarna ligger nu över målet, inflationen ligger över målet och faktum är att det är den inhemska inflationen som har stigit ordentligt.”

”Överlag så är det här en bekräftelse på att Riksbankens penningpolitik har bitit. Jag tror som Anna att det kommer att bli svårare för Riksbanken att värja sig från önskemålen om att lämna minusräntepolitiken om det här tuffar på.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?