ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Makrorådet: USA:s statsskuld lär fortsätta upp

Räkna med att USA:s statsskuld fortsätter upp. Det enda som kan stoppa utvecklingen är en förtroendekris bland köpare i omvärlden.

Det säger SEB:s analyschef Johan Javeus i Makrorådet.

Den amerikanska statsskulden drog under finanskrisen i väg och är nu större än landets BNP. Om Donald Trump lyckas driva i genom sina skattesänkningar lär den växa ytterligare.

”Skattesänkningarna ska skuldfinansieras. Den amerikanska statsskulden, som redan är över 100 procent av BNP, kommer därmed att fortsätta öka”, säger SEB:s analyschef Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Han är nyligen hemkommen från en USA-resa med besök på bland annat ekonomiska institutioner och tankesmedjor. Ett bestämt intryck är att det traditionella republikanska motståndet mot ökad statlig upplåning spelar mindre roll.

”Många frågar sig hur länge det här kan pågå men så länge väljarna struntar i statsskulden, vilket de gör om det inte berör deras vardag, är det inte en viktig fråga för politikerna heller. De kommer gladeligen att fortsätta med skuldfinansiering och så länge det finns villiga köpare i utlandet finns inget yttre tryck. Den amerikanska statsskulden kommer därför att fortsätta att öka relativt snabbt.”

Precis som i Sverige under 1990-talet räknar Johan Javeus med att det behövs en köpstrejk i utlandet för att utvecklingen ska brytas.

”Först när vi får en förtroendekris för amerikanska tillgångar kommer något att ske.”

Tyck till