Makrorådet: Trumprallyt har gått för långt

Trumprallyt har gått för långt och risken för bakslag är överhängande.

Hökaktiga tongångar från Federal Reserve i nästa vecka har potential att bli den utlösande faktorn. Det säger Swedbanks Pär Magnusson i Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson i Makrorådets studio.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson i Makrorådets studio.

Prisrallyt på riskfyllda tillgångar sedan Donald Trump vann USA-valet ökar risken för bakslag. det säger Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

”Trumprallyt för olika typer av risktillgångar, framför allt aktier, har gått väldigt långt. Det syns i flera olika mått. Marknaden räknar med att de amerikanska bolagen ska öka vinsten per aktie de närmaste två åren med lika mycket som de gjort de sex senaste, riskpremien är lika liten som den var 2007 och, det kanske mest bekymrande, marknaden är beredd att betala mycket mer för köpoptioner än för säljoptioner. Det tyder på att man är mer rädd för att gå miste om pengar i en uppgång än man är rädd för att förlora pengar i en nedgång.”

”Den enorma riskaptit vi ser just nu har gått väldigt långt med tanke på att vi faktiskt inte har sett någonting från Trump som skulle stödja rallyt. Jag tycker snarare att de globala riskerna är stora. Är det något Trump har visat är det att han knappt är fähig att vara amerikansk president. Det finns betydligt större nedsida än uppsida just nu.”

Pär Magnusson lyfter fram nästa veckas räntebesked från Federal Reserve som en potentiell utlösande faktor.

"Om Federal Reserve höjer nästa vecka och också låter hökaktig är känsligheten stor för ett bakslag. Värderingarna är ansträngda", säger han.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är lite lugnare.

"Jag håller med om att börsen har reagerat oerhört optimistiskt och borstar av sig alla Trumps problem och utmaningar att driva igenom sin finanspolitik. Men i närtid är det svårt att se att det skulle bli ett bakslag. För att republikanerna ska kunna vinna mellanårsvalet 2018 är han tvungen att leverera någonting. Sedan finns det ingen annanstans än börsen att ta vägen om man vill ha någon avkastning."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?