Annons

Makrorådet: Stramare penningpolitik väntar

Fed-chefen Janet Yellen sitter löst med Donald Trump som president. Och på sikt väntar stramare penningpolitik. Det bedömer Makrorådet, som också tror att en decemberhöjning fortfarande är på bordet.

Bild:AP/Di

Marknadsreaktionerna på Donald Trumps överraskande seger i det amerikanska presidentvalet var initialt oväntat små. En orsak till det var det försonliga segertal, fritt från exempelvis tal om handelshinder, han höll på onsdagsmorgonen svensk tid. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman och SEB:s analyschef Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Fortsätter Donald Trump på den mjukare linjen är en räntehöjning från centralbanken Federal Reserve i december fortfarande i spel.

”Avgörande blir vilken Donald Trump vi får se de kommande månaderna. Den statsmannamässiga som håller tyst och planerar eller den som skjuter från höften, som vi har sett tidigare? Blir det den senare, vilket jag tror att det finns en viss risk för, kommer vi att få oro på marknaderna. Men blir det lugnare kan Fed mycket väl höja som planerat”, säger Johan Javeus.

Han får medhåll av Anna Breman.

”Stora händelser skapar alltid en osäkerhet, men den amerikanska ekonomin i sig kommer inte kortsiktigt att påverkas av det här förutom att det kan bli stökigt på finansmarknaderna. Om amerikanska börser faller kraftigt under några veckor framöver då är det troligt att Fed backar. Men om det stabiliserar sig är räntehöjningen kvar på bordet”, säger hon.
”Jag tror också att Fed kommer att vilja visa att de inte är politiska. Så man ska inte räkna bort en räntehöjning.”

På längre sikt är det troligt att Donald Trumps seger leder till en mindre självständig centralbank, enligt Johan Javeus och Anna Breman.

”Trump är en anhängare av rörelsen inom det republikanska partiet som tycker att Fed måste regleras och kontrolleras mer. Det är inte en snabb process men jag tror att den kommer under de närmaste åren”, säger Johan Javeus.
Anna Breman påpekar att Donald Trump också på kortare sikt kan påverka Federal Reserve.

”Redan nu har han makt över utnämningarna till Fed:s styrande råd, som alltid har rösträtt när det gäller penningpolitiken, och där finns flera vakanser. Det betyder att Trump även kortsiktigt kan få in personer som han vill se i ledningen för Fed. Han har också möjlighet att flytta på Janet Yellen när hennes mandat som ordförande går ut i februari 2018.”
Donald Trumps utnämningar väntas leda till en stramare inriktning på penningpolitiken.

”Han har gjort två olika uttalanden om Fed. Det första var ´I’m a low rate kind of guy’. Men sedan han fick ekonomiska rådgivare har han varit väldigt kritisk mot lågräntepolitiken så det mest troliga är nog att han för in personer som är mer hökaktiga”, säger Anna Breman.

Johan Javeus är inne på samma linje.

”Jag tror att Trumps förändringar kommer att göra det svårare att bedriva okonventionell penningpolitik.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnvipcoAnnons

Att panta har aldrig varit lättare – Möt Quantum, maskinen som revolutionerar branschen

Alla känner nog igen känslan när man äntligen tar med sig den där påsen med pantburkar till sin lokala butik för att panta, för att sedan mötas av köer och en otrevlig lukt. Det här slipper du när du pantar i Envipcos pantmaskin Quantum. Maskinen som du kan tömma hela säckar med pant i. 

– Vi har ökat vår pantmottagning med hela 400 procent, säger Albin Håkansson, Köpman på Extra Stormarknad Mjällby. 

I Sverige är vi duktiga på att panta, samtidigt är det en syssla som vi många gånger drar oss från att göra. Därför är det en stor fördel om du snabbt och smidigt kan panta genom att hälla hela säckar i maskinen, som med Quantum. 

– Kunden behöver aldrig röra förpackningarna. De tömmer sin pant i den öppna inmatningen och automaten sköter resten. Det går fem gånger snabbare än tidigare att panta, förklarar Lars Haglöf, vd på Envipco. 

En lönsam investering 

Envipcos pantsystem lanserades i Sverige 2016, sedan den dagen har intresset för pantmaskinen varit stort. Quantum kommer som en färdig lösning och kan placeras utanför butiken. Det innebär att du kan frigöra yta inne i butiken och slipper det så kallade pantrummet. 

– Vi har kunder som gjort om ytan till restaurang, café, eller öppnat en större information och spelavdelning. Flera butiker har även utökat sin yta för pakethantering, en aktuell lösning i och med den ökande e-handeln. Samtidigt har de en otrolig ökning i sin pantmottagning, några på hela 800 procent, säger Lars Haglöf. 

Så säger handlarna 

Albin Håkansson på Extra Stormarknad Mjällby investerade i utomhusversionen av Quantum 2017 och valde nyligen att investera i en andra maskin på grund av den positiva upplevelsen och utvecklingen. 

– Det har fungerat helt fantastiskt, dels tjänar vi pengar på det i och med den enorma ökning vi haft i pantmottagning. Sedan har vi frigjort yta i butiken där vi nu kan göra mer plats åt varor. Dessutom väljer de kunder som pantat hos oss att återvända till butiken. 

Även ICA Kvantum Sollefteå upplever en ökad kundström till butiken på grund av Envipcos pantmaskin Quantum. 

– Vi har placerat vår pantmaskin vid återvinningsstationen på parkeringsplatsen, på drygt ett år har pantmottagandet ökat med 200 procent, och återvinngen med 60 procent. En väldigt positiv utveckling, inte bara för vår butik utan ur ett miljöperspektiv, avslutar ICA Handlaren Ulf Schön. 

Faktaruta

Envipco finns på flera marknader världen över och lanserades i Sverige 2016. De betraktar sig som en av de mest innovativa och aktiva inom området och satsar mycket på nyutveckling av effektiva lösningar för återtagande och återvinning av dryckesförpackningar.

Läs mer och få kontakt på: www.envipco.se eller 0105168220. 

 

Mer från Envipco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Envipco och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?