ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Siffran som sätter käppar i hjulet för Ingves

Onsdagens inflationsenkät kan sätta käppar i hjulet för Riksbanken.
Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth Di:s podd Makrorådet – och hon sticker ut med sin prognos om den första räntehöjningen.

Den senaste inflationsenkäten från Kantar Sifo Prospera visade att inflationsförväntningarna i september låg kvar nära 2 procent, det vill säga i linje med Riksbankens inflationsmål. Men samtidigt sjönk löneförväntningarna något, vilket kan hålla tillbaka den framtida inflationen.

”Lönerna är oerhört viktiga även om de inte ingår direkt i inflationsmålet och löneförväntningarna kom in lite lägre än vad Riksbanken säkert hade hoppats på”, säger Annika Winsth.

Det är på uppdrag av Riksbanken som inflationsenkäten görs bland marknadsaktörer, inköpschefer och arbetsmarknadens parter. I snitt räknar dessa nu med årliga löneökningar på 2,4 procent framöver. Bland löntagarna är förväntningarna något högre - 2,7 procent på fem års sikt - men det är samtidigt den lägsta nivån sedan undersökningen startade i slutet på 1990-talet.

Det är även lågt givet den pågående högkonjunkturen och givet Riksbankens inflationsmål. Under högkonjunkturen innan 2008 ökade lönerna med drygt 4 procent, vilket också är den löneökningstakt som har gällt när inflationen tidigare har legat på målet. Så länge lönerna inte tar mer fart är det alltså svårt att varaktigt hålla uppe inflationen.

”KPIF som är Riksbankens mål ligger på 2 procent, men det är förmodligen tillfälligt och därför tror vi att Riksbanken kommer att avvakta längre än vad de har sagt”, säger Annika Winsth.

Nordea räknar med att Riksbankens första räntehöjning sedan 2011 kommer först i slutet av nästa år - en prognos som sticker ut jämfört med andra banker. Annika Winsth får också mothugg av Makrorådskollegan Johan Javeus, chefsanalytiker på SEB.

”Jag delar synen på inflationen. Det som gör att vi ändå tror på en räntehöjning i februari är att Riksbanken har flaggat ganska tydligt för att den kommer snart. Man får också komma ihåg att det handlar om en höjning från -0,5 procent till -0,25 procent - det är ingen snabb åtstramning”, säger Johan Javeus. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies