Annons

Makrorådet: Risk att Ingves missade chansen

Risken finns att Riksbanken missade chansen att höja räntan när den lät bli under fjolårets medvind. Nu står den svenska centralbanken inför ett dilemma.
Det säger Anna Breman och Andreas Wallström i Makrorådet.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, och Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, och Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.Bild:Jesper Frisk

Den låga januariinflationen är ett bekymmer för Riksbanken. Mätt med den officiella målvariabeln KPIF ökade priserna med 1,7 procent och rensas också energi bort var inflationstakten 1,5 procent. Det är en bra bit under målet 2,0 procent och också under Riksbankens bara en vecka gamla prognos.

"Riksbanken har varit väldigt mån om att nå de där 2,0 och i ljuset av det är oroväckande att kärninflationen har trendat ned de senaste månaderna", säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea och ny panelmedlem i Di-podden Makrorådet.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, ser oroande tecken.

"Det jag tittar mycket på är tjänstepriserna och de har trendat ned ett bra tag nu. Om det fortsätter blir det svårt för Riksbanken att behålla inflationen nära 2 procent."

Nordea räknade redan före januariutfallet med att räntan lämnas oförändrad året ut. Orsaken är låg, om än svagt stigande, global inflation och låga svenska löneökningar

"De grundläggande drivkrafterna för inflation finns inte riktigt, trots den starka ekonomin. Sedan finns såklart en risk att konjunkturen börjar vika ned innan inflationen hinner komma upp", säger Andreas Wallström.

Anna Breman noterar att Riksbanken hade både konjunkturen och inflationen med sig förra året. Den goda farten i Europa, som ligger efter Sverige i konjunkturcykeln, bör ge nya inflationsimpulser men det kan dröja ett par år.

"Och då kan den svenska ekonomin ha börjat vända ned. Det finns en risk att Riksbanken har missat den möjlighet man hade förra året att börja höja."

Samtidigt har räntebanan i snart ett år pekat mot en höjning under årets tredje kvartal.

"Riksbanken har bundit sig både vid att höja under tredje kvartalet i år och att inflationen ska vara 2 procent när de gör det. Nu kan de hamna i ett dilemma: väger signalerna de skickat tyngst eller att inflationen ska vara 2 procent?", säger Anna Breman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?