Annons

Makrorådet: Riksbanken höjer under vånda

Riksbanken höjer räntan, men under stor vånda. Det säger Anna Breman och Kristin Magnusson Bernard i Di-podden Makrorådet. De kallar det "anmärkningvärt" att osäkerheten är så stor inför ett så viktigt beslut.

Det mesta lutar åt att Riksbanken på torsdagen höjer reporäntan för första gången sedan 2011. Men marknadsaktörerna är genuint osäkra, inte minst efter höstens oväntat låga inflationsutfall. Det visar både enkäter och marknadsprissättning.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman tycker att det är ett underbetyg till Riksbanken.

"Det anmärkningsvärda är att det är spännande. Det är faktiskt exceptionellt att vi dagen innan ett räntebesked, i ett läge då Riksbanken inte har höjt räntan på sju år så är ekonomkåren och alla andra bedömare osäkra på vad de ska göra", säger hon i Di-podden Makrorådet.

"En centralbank vinner mycket trovärdighet på att guida marknaden och hushållen inför så här viktiga beslut. Att Riksbanken inte har kunnat guida - direktionen har förmodligen inte varit enig - ser jag som ett svaghetstecken om jag ska vara försiktig i mitt språkbruk."

Anna Breman tror att det blir en höjning.

"Vi tror fortfarande det, men känner ingen större övertygelse. Jag är genuint osäker."

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalysen på Nordea, tror också att räntan höjs.

"Mjuk höjning under stor vånda, som Nordeas riksbanksanalytiker uttrycker det. Det blir en höjning men banan (prognosen för den framtida reporäntan, Di:s anm.) flackas ut och guidar mjukare framåt."

Men så mycket mer kommer Riksbanken att få svårt att göra.

"Man kan inte ens prata om en höjningscykel här. Kommer det en höjning nu så kommer nästa när ECB höjer, det vill säga om ett år. Och ECB-höjningen hänger också allt lösare eftersom euroområdet saktar in ganska ordentligt", säger Kristin Magnusson Bernard. 

"Det jag tror att Riksbanken vill är att komma upp till noll. Det finns inget stort tänk bakom det, mer än att minusräntan har varit kontroversiell. Nu vill man bli av med den genom att stoppa in två höjningar någon gång när det är tillfälle. Det är ett ovanligt sätt att bedriva penningpolitik."

Anna Breman tycker att den svenska centralbanken lite i onödan har satt sig i en svår sits.

"Riksbanken har haft stark data i flera år och en inflation på målet under ganska lång tid. Hade de höjt för ett år sedan eller ett halvår sedan så hade räntan varit uppe på noll och Riksbanken hade kunnat avvakta."

Det Riksbanken har sagt är att räntan ska höjas antingen nu eller i februari. Kristin Magnusson Bernard tror att det i praktiken avgörs nu.

"Höjer Riksbanken inte nu så tror jag inte att de gör det i februari heller."

Anna Breman:

"De kommer nästan ingen ny information fram till februari. Det kommer ingen BNP-siffra, bara ett inflationsutfall och inte mycket nytt från omvärlden heller. Om de väntar är det troligare att de inte höjer alls."


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?