ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Riksbanken bör byta fokus

Centralbanker borde ägna sig mindre åt konjunkturstabilisering och mer åt krishantering.

Det säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström som också passar på att ifrågasätta om RIksbanken verkligen kan ta åt sig äran för att inflationen i dag är lägre än under 1970- och 1980-talet.  

När Sverige släppte kronan 1992 gick Riksbanken från att ha fast växelkurs som mål till att fokusera på prisstabilitet. På Riksbanken hemsida går att läsa att den förändringen har bidragit till att svensk inflation har blivit betydligt lägre och mer stabil samtidigt som tillväxten varit högre än tidigare. 

”Jag tycker att man måste kvalificera det här”, säger Andreas Wallström i Di:s podd Makrorådet. 

”Det är en felaktig bild att säga att det är Riksbankens förtjänst att inflationen är lägre i dag än under 1970- och 1980-talet då den höga och mycket volatila inflationen var ett problem.”  

Andreas Wallström poängterar att inflationen har fallit på samma sätt i Danmark och Finland som ju har andra penningpolitiska regimer. Danmarks centralbank har som uppgift att hålla den danska kronan till en fast kurs mot euron och Finland är medlem i valutaunionen EMU. 

”Min hypotes är att nedgången i inflationen snarast handlar om inflationsmålspolitiken i Europa och USA i stort, men man kan inte utesluta att det också finns annat som globalisering, digitalisering och demografin som också har tryckt ner inflationen överallt”, säger Andreas Wallström.

Förutom Riksbanken arbetar ett trettiotal centralbanker världen över i dag med rörlig växelkurs och ett fastställt mål för inflationen och det gäller även den europeiska centralbanken ECB och sedan ett par år tillbaka USA:s Federal Reserve.  

”I ett litet, öppet land som Sverige så styrs vi mer av den inflationsmålspolitik som har bedrivits i Europa i stort och inte främst av Riksbanken”, säger Andreas Wallström.  

Han får visst medhåll från sin poddkollega Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea.

”Frågan är om man ska fokusera så mycket på inflationen om man ändå inte kan bestämma den särskilt mycket lokalt”, säger hon. 

Förutom ansvaret för prisstabilitet har centralbanker som uppgift att vara ”lender of last resort” – att ge likviditet till banker och finansinstitut i kristider. Den här funktionen blev tydlig under finanskrisen och Andreas Wallström frågar sig om inte det borde vara centralbankens främsta uppgift. 

”Skulle man inte kunna tänka sig att centralbankerna skulle agera […] mer som ett slags brandkår. Den mesta tiden kan man spela innebandy och öva lite, men i stort gäller det att enbart rycka ut vid kris”, säger Andreas Wallström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer