Annons

Makrorådet: Ränteuppgången är på riktigt

Höstens ränteuppgång är på riktigt. Men den är än så länge inget hot mot börsen. Och för att den ska fortsätta krävs att styrräntorna börjar klättra. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Makrorådet.

De senaste åren har räntorna dragit iväg några gånger bara för att sedan falla tillbaka. Men höstens uppgång i de långa marknadsräntorna, särskilt efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet, är på riktigt. Det säger Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster och Swedbanks analyschef Olof Manner i Di-podden makrorådet.

”Jag tror att det är lite mer på riktigt nu. Räntorna återhämtade sig inte efter Brexit på samma sätt som övriga marknader, där optimismen återvände ganska snabbt efter omröstningen medan räntor låg kvar på väldigt låga nivåer. Efter USA-valet blev det en snabb vändning, en väldigt snabb inprisning av Donald Trumps politik”, säger Anna Öster.

Olof Manner instämmer.

”Det är verkligen på riktigt. Amerikanska långräntor har gått upp 1 procentenhet sedan botten i somras. De svenska har gått upp hälften så mycket under samma period. Och skillnaden mellan två- och tioåriga räntor har ökat med 0,4 procentenheter. Är det på riktigt? Ja, som sjutton.”

Han pekar dock på att det finns en gräns för hur stor skillnaden kan bli mellan långa och korta räntor. Centralbankerna spelar en avgörande roll.

”Långa räntor kan inte stiga hur mycket som helst om inte de korta, det vill säga styrräntorna, följer med. För att de långa marknadsräntorna ska stiga krävs det med andra ord att centralbankerna hänger med. Marknaden är säker på att Fed höjer i december. Nu är det nästa höjning som blir intressant, om och när den kommer. Det tror jag blir avgörande för långräntorna.”

Högre räntor är generellt dåligt för börsen, men om de går upp på en tro om högre tillväxt behöver det inte vara ett problem.

”Den typen av stimulanser från Trump som marknaderna går på är också företagsvänliga vilket borde vara bra för börsen. Och räntorna är inte på sådana nivåer ännu att de utgör ett hot mot börsuppgången. Men allt hänger på hur mycket och hur snabbt de går upp. Chockrörelser är aldrig positiva”, säger Anna Öster.

”Vi vet också att Fed bedömer att den neutrala styrräntan, det vill säga den ränta som ska råda i ett normalt konjunkturläge, är ganska låg. Det sätter ett slags tak på ränteuppgången.”

En uthållig ränteuppgång väntas ändå sätta avtryck på aktiemarknaden.

”Det har exempelvis varit väldigt populärt att köpa aktier med hög direktavkastning. Ju högre räntorna går desto mindre fördelaktigt är det att äga den typen av aktier. Vi kommer att få se ändrade beteenden i takt med att räntorna kliver”, säger Olof Manner.

Anna Öster varnar dock för att dra alltför stora växlar på Donald Trumps löften om skattesänkningar och investeringar i infrastruktur.

”Vi ska inte glömma bort alla de eventuella negativa effekterna av Trumps politik och det tycker jag att marknaden inte i lika stor utsträckning fokuserar på just nu. Generellt gäller ju att vi inte vet så mycket om Trumps politik.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?