ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Räkna med lågkonjunktur efter valet

  • Foto: Jesper Frisk

Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen har draghjälp av en stark svensk konjunktur, men de politiker som får ta över efter nästa val ska räkna med bistrare tider. 
Det säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, i Di:s podd Makrorådet.

Svensk ekonomi väntas växa med 2,7 procent 2018 efter en tillväxt på 2,5 procent 2017, enligt ett genomsnitt av prognosmakare från regeringen självt till bankerna och intresseorganisationer. Efter flera års stark tillväxt talar dock mycket för att en lågkonjunktur väntar under nästa mandatperiod.

”Vi kan hoppas på att konjunkturen är mer uthållig än vad den varit historiskt, men jag skulle inte räkna med det”, säger Anna Breman.

I en svagare konjunktur kommer de strukturella problemen i svensk ekonomi bli mer akuta, till exempel den dåliga integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden eller stelheterna på den svenska bostadsmarknaden. Samtidigt lär konjunkturen inte kunna få samma hjälp av Riksbanken som vanligt.

”Om det blir en lågkonjunktur när räntorna fortfarande är låga kan centralbanken inte hjälpa till lika mycket som tidigare och då hamnar ansvaret på finanspolitiken”, frågar sig Anna Breman.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea och nyss hemkommen från ett prognosmöte med sina ekonomkollegor i Helsingfors, konstaterar också att deras Sverigebild inte var riktigt lika ljus som vanligt.

”Det är en optimism som präglar alla länder och regioner just nu, men för Sverige var vi relativt mer pessimistiska, vilket jag nog aldrig varit med om tidigare”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies