1515

Makrorådet: Otrolig men spännande lösning

Att finansminister Magdalena Andersson öppnar upp för en statlig investeringsfond är intressant även om ett sådant grepp inte lär tas i närtid. 

Det konstaterar SEB:s analyschef Johan Javeus och Swedbanks chefsekonom Anna Breman i Dagens industris podd Makrorådet.

 

Bild:TT

”Det sätter fokus på de stora överskotten i statens finanser och vad vi ska vi göra med dem. Det tror jag kommer bli en viktig fråga inför valet nästa år”, säger Johan Javeus. 

I samband med att finansminister Magdalena Andersson på tisdagen presenterade regeringens vårbudget öppnade hon för att Sverige skulle kunna starta en investeringsfond liknande den norska statliga oljefonden. Detta enligt en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden är att de svenska statsfinanserna genererar allt större överskott tack vare högre ekonomisk tillväxt. Det betyder i sin tur att staten inte behöver låna lika mycket via obligationsmarknaden. 

När Riksbanken samtidigt köper statsobligationer för att hålla nere marknadsräntorna så krymper utbudet av obligationer snabbt. Samtidigt måste många pensionsförvaltare och försäkringsbolag placera en del av sina tillgångar i just räntepapper.

”Obligationerna räcker inte till för alla som vill ha dem och då riskerar man att få likviditetsproblem”, säger Johan Javeus. 

En lösning för att hålla marknadslikviditeten vid liv är att staten kanaliserar sina överskott till en fond som sedan kan användas i sämre tider. Det mest troliga skulle i så fall vara att den fonden, precis som i Norge, placerar i utländska tillgångar. Men varken Anna Breman eller Johan Javeus räknar med att en sådan lösning blir verklighet i närtid. 

”Idén är god eftersom det är viktigt att vi har en god marknadslikviditet. Men sannolikheten att vi kommer ha så stora överskott att en fond behövs är inte jättestor”, säger Anna Breman.

Anna Breman pekar på att det finns behov av att både sänka skatter och öka utgifterna för välfärd i dag. Och eftersom regeringens politiska ställning samtidigt är svag ökar sannolikheten för politiska kompromisser där nya utgiftsökningar och skattesänkningar äter upp dagens starka statsfinanser.

”Det är ett intressant utspel men jag har svårt att se att det blir verklighet. Skälet är att man behöver en politisk förankring utanför Socialdemokraterna”, säger Johan Javeus. 


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?