Makrorådet: Marknaden pressas från alla håll

Bättre statsfinanser, Riksbankens obligationsköp och nu också regeringens nya direktiv kring valutareserven kommer att hålla nere de svenska långräntorna trots att Riksbanken närmar sig räntehöjningar. Det säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus och Swedbanks chefsekonom Anna Breman.
SEB:s chefsstrateg Johan Javeus och Swedbanks chefsekonom Anna Breman.Bild:Patrik Olsson; Oskar Omne

”Om man funderar över svenska långräntor gentemot resten av världen så tror vi att ränteskillnaden mot Tyskland kommer vara under press framöver. Det trots att vi tror att Riksbanken närmar sig ett läge där man ska börja höja.”

Lägre utbud av statsobligationer håller uppe obligationspriset men innebär lägre obligationsräntor. Just nu hålls obligationsutbudet tillbaka av att staten inte behöver låna lika mycket via marknaden när statsfinanserna förbättras.

Ytterligare en smäll mot utbudet är enligt Johan Javeus regeringens beslut att minska Riksbankens valutareserv. Det eftersom Riksgälden får ansvaret för att förse Sverige med utländsk valuta vid en eventuell kris.

”Om Riksgälden nu inte längre ska vara aktiv i den utländska marknaden för Riksbankens räkning tror vi att det finns en god möjlighet att Riksgälden själva väljer att låna upp lite pengar på den utländska marknaden. Just för att kunna ha beredskap och vara där om det nu skulle bli skarpt läge. Det är ju lite svårt att komma flera år senare som gubben i lådan om man har varit borta från marknaden och säga nu har vi kris på hemmaplan och behöver låna lite pengar.”

Om Riksgälden flyttar en del av upplåningen för statsskulden till utlandet så kan de komma att ge ut ännu mindre statsobligationer i Sverige.

”Obligationsutbudet i Sverige fortsätter att pressas från nästan alla olika håll”, säger Johan Javeus.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, säger att det begränsade obligationsutbudet sätter Riksbanken i en svår sits.

”Det blir ju väldigt svårt i den här miljön för Riksbanken att fortsätta köpa statsobligationer. Vår prognos är att tillgångsköpen upphör efter sommaren.”

Men än så länge hålls efterfrågan på svenska statsobligationer uppe av Riksbankens tillgångsköp och det faktum att många aktörer, till exempel pensionsfonder, av regelskäl måste hålla svenska statspapper. Förändringarna i ansvarsfördelningen mellan Riksbanken och Riksgälden är ytterligare en faktor som kan spä på efterfrågan framöver, enligt Johan Javeus.

”Vi misstänker att det finns en rad svenska institutioner som har valt att köpa svenska obligationer – inte i kronor – utan de dollarobligationer som Riksgälden har gett ut för Riksbankens räkning. Om de pappren nu försvinner så kanske de institutionerna ska börja köpa svenska, krondenominerade, obligationer istället och då ökar efterfrågan ytterligare.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?