ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Många lär revidera ner prognoser

Prissättningen på räntemarknaden är farligt nära att peka på recession i världens största ekonomi. 

”Det är en dålig börssignal och den främsta förklaringen till den pågående marknadsoron”, säger Johan Javeus i Di:s podd Makrorådet. 

Skillnaden mellan den amerikanska tioårsräntan och tvåårsräntan är nu nere på bara 0,1 procentenheter, den lägsta nivån sedan sommaren 2007. Att räntekurvan inverterar, det vill säga att långa räntor noteras lägre än korta, har förebådat de flesta recessioner sedan mitten på 1900-talet - även om det kan ta tid.

"Det är klart att det blir nervöst när vi ser förändringar som signalerar sämre tider", säger Johan Javeus. 

"Ränteskillnaden mellan långa och korta räntor är farligt, farligt nära att bli negativ och den typen av miljö är väldigt negativ för börserna."

Sedan 1950 har den amerikanska ekonomin upplevt tio recessioner enligt tankesmedjan NBER, vars definition av recession är en bred ekonomisk nedgång under mer än ett par månader. Under nio av de perioderna har aktieindexet S&P500 fallit med mellan 5 och 50 procent. Undantaget är den korta recessionen i början av 1980-talet. 

Enligt Johan Javeus är konjunkturindikatorer i form av avkastningskurvans lutning och företagsförtroendet därmed viktigare för börsutvecklingen än politiska nyheter om handelskonflikten mellan USA och Kina eller brexitförhandlingarna. 

Nordeas chefsekonom Annika Winsth lägger också skulden för den senaste marknadsoron på sämre konjunktursignaler tillsammans med en mindre expansiv penningpolitik. Sedan 2015 har USA:s Federal Reserve höjt räntan åtta gånger och vid årsskiftet väntas Riksbanken höja följt av euroområdets ECB under nästa år. 

Men trots svagare konjunktursignaler nu än tidigare under 2018 räknar varken Johan Javeus eller Annika Winsth med en särskilt kraftig nedgång i BNP-tillväxten. Det kan dock räcka med en gradvis avmattning för att marknadsaktörer ska bli besvikna. 

“Då blir man orolig att man är på toppen och då ska många skifta om i sina portföljer,” säger Annika Winsth. 

“Jag tror vi får se en svagare konjunktur och att många kommer behöva revidera ner sina prognoser både vad gäller global och svensk tillväxt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies