1515
Annons

Makrorådet: Krontappet är ett underbetyg för den svenska ekonomin

Krontappet under hösten är en direkt konsekvens av oron på bostadsmarknaden och ett underbetyg till den svenska ekonomin. Det säger Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson i Makrorådets studio.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson i Makrorådets studio.

Kronan har försvagats ordentligt den senaste tiden. Extra tydligt är tappet gentemot euron, som på tisdagen för första gången på ett år handlades över 10 kronor.

Nordea NDA SE -2,97% Dagens utveckling s chefsekonom Annika Winsth pekar ut utländska placerares oro för den svenska bostadsmarknaden som orsak.

”Internationella investerare börjar bli bekymrade för den svenska bostadsmarknaden. Det syns mycket tydligare i kronan än det syns i räntemarknaden. Det är en tydlig markering mot att man är bekymrad över utvecklingen på bostadsmarknaden", säger hon i Di-podden Makrorådet.

"Det är en signal om ett underbetyg för den svenska ekonomin. Det har vi inte sett på väldigt länge, men det är den signalen man skickar i dag.”

Kronan har en tendens att tappa den här tiden på året, när pengar kommer in på svenskarnas PPM-konton och sedan växlas till andra valutor för köp av värdepapper. Men det handlar det inte om nu, enligt Annika Winsth.

”Det här är bostadsmarknaden som stökar till det.”

Swedbank SWED A -2,21% Dagens utveckling s seniorekonom Pär Magnusson säger att kopplingen till valutan går via förväntningarna på Riksbanken.

”Avmattningen vi ser på bostadsmarknaden tolkar marknaden som att Riksbanken inte behöver strama åt på samma sätt som man tidigare har räknat med”, säger han.

”En investeringsteknisk förklaring till att det syns mer på valutamarknaden än i räntemarknaden kan vara att det varit ganska dyrt att vara kort (spekulera i ränteuppgång) i svenska räntor. Många har i stället köpt svenska kronor mot euro som ett sätt att ta position för högre räntor i Sverige. När det nu visar sig att de räntehöjningar som vi har trott på inte verkar bli av är det många som vill sälja kronor samtidigt.”

Annika Winsth instämmer och ser en risk för smittoeffekter för resten av ekonomin.

”Om vi får problem på bostadsmarknaden smittar det av sig på ekonomin och då blir konsekvensen det som Pär är inne på: vi kommer inte att få de räntehöjningar som vi kanske hade trott att vi skulle få. Den svenska ekonomi har ju spelats upp som oerhört stark och lyckosam, men nu har bostadsmarknaden seglat upp som ett orosmoln och det slår in i resten av ekonomin. Då vill man inte ha kronor.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?