Makrorådet: Kortvarig comeback för inflationen

Inflationens comeback blir kortvarig. Och det är fel sorts inflation. Det säger Annika Winsth och Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

Inflationen har den senaste tiden visat flera tecken på att vara på väg tillbaka. Det syns ännu inte i faktiska utfall, men väl i priskomponenten i enkäter som inköpschefsindex och i marknadsprissättningen. Dessutom har priserna på många råvaror stigit den senaste tiden.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson är dock tveksamma till om det verkligen är en comeback för inflationen vi ser. Det säger de i Di:s podd Makrorådet.

"Kanske på kort sikt, men jag tror att det blir svårt att få tillbaka den till målnivåerna på längre sikt. Donald Trump har varit tydlig med att han vill föra en expansiv finanspolitik och det finns flera andra länder som kan haka på. Vi såg Japan i somras, Storbritannien, Kina är inte uteslutet. Expansiv politik betyder bättre fart i ekonomin och därmed också en chans att få upp inflationen. Stängda gränser borde också ge inflation. Försämrar man konkurrenskraften stiger priser och löner. Och dessutom har vi stigande råvarupriser", säger Annika Winsth.

"Men på längre sikt är demografiska faktorer viktigare. Vi har minskande arbetskraft i många västländer. Det ligger som en vår filt och gör att vi kommer att ligga kvar i en lågräntemiljö länge än."

Pär Magnusson tror att inflation kan stiga på kort sikt, men att det handlar om prisökningar som drivs av faktorer som i sig inte är gynnsamma.

"Det kan bli en uppgång i inflationen på sina håll. Men, som Annika har varit inne på, i så fall fel sorts inflation: inflation som inte beror på att det går bättre i ekonomin utan inflation som kommer utifrån i form av exempelvis högre råvarupriser, i USA kanske tullar, i Sverige på grund av en svagare krona. Det är ingen inflation som är ett sundhetstecken. Tittar vi på Sverige så är löneutvecklingen, som är grundbulten i efterfrågan i ekonomin, fortfarande väldigt svag."

Annika Winsth:
"Historiskt har vi behövt löneökningar på 4-4,5 procent för att varaktigt ligga på 2 procents inflation om man inte ska trixa med valutan eller något annat. Vi är långt därifrån i dag. Det som skulle behövas är strukturella reformer som gör att ekonomin fungerar bättre och skapa inflation den vägen. Och det ser vi inte riktigt."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?