1515
Annons

Makrorådet: Kortvarig comeback för inflationen

Inflationens comeback blir kortvarig. Och det är fel sorts inflation. Det säger Annika Winsth och Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

Inflationen har den senaste tiden visat flera tecken på att vara på väg tillbaka. Det syns ännu inte i faktiska utfall, men väl i priskomponenten i enkäter som inköpschefsindex och i marknadsprissättningen. Dessutom har priserna på många råvaror stigit den senaste tiden.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson är dock tveksamma till om det verkligen är en comeback för inflationen vi ser. Det säger de i Di:s podd Makrorådet.

"Kanske på kort sikt, men jag tror att det blir svårt att få tillbaka den till målnivåerna på längre sikt. Donald Trump har varit tydlig med att han vill föra en expansiv finanspolitik och det finns flera andra länder som kan haka på. Vi såg Japan i somras, Storbritannien, Kina är inte uteslutet. Expansiv politik betyder bättre fart i ekonomin och därmed också en chans att få upp inflationen. Stängda gränser borde också ge inflation. Försämrar man konkurrenskraften stiger priser och löner. Och dessutom har vi stigande råvarupriser", säger Annika Winsth.

"Men på längre sikt är demografiska faktorer viktigare. Vi har minskande arbetskraft i många västländer. Det ligger som en vår filt och gör att vi kommer att ligga kvar i en lågräntemiljö länge än."

Pär Magnusson tror att inflation kan stiga på kort sikt, men att det handlar om prisökningar som drivs av faktorer som i sig inte är gynnsamma.

"Det kan bli en uppgång i inflationen på sina håll. Men, som Annika har varit inne på, i så fall fel sorts inflation: inflation som inte beror på att det går bättre i ekonomin utan inflation som kommer utifrån i form av exempelvis högre råvarupriser, i USA kanske tullar, i Sverige på grund av en svagare krona. Det är ingen inflation som är ett sundhetstecken. Tittar vi på Sverige så är löneutvecklingen, som är grundbulten i efterfrågan i ekonomin, fortfarande väldigt svag."

Annika Winsth:
"Historiskt har vi behövt löneökningar på 4-4,5 procent för att varaktigt ligga på 2 procents inflation om man inte ska trixa med valutan eller något annat. Vi är långt därifrån i dag. Det som skulle behövas är strukturella reformer som gör att ekonomin fungerar bättre och skapa inflation den vägen. Och det ser vi inte riktigt."


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?