1515

Makrorådet: Experterna hyllar LO:s förslag

LO:s förslag om lägre löner för dem som har svårast att få jobb hyllas av Makrorådet. ”Äntligen”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Bild:Di/TT

I måndags lanserade LO något organisationen kallar ”utbildningsjobb”. I korthet innebär förslaget att nyanlända ska kunna anställas till lägre löner an de avtalade och parallellt med arbetet utbilda sig för att höja sin kunskapsnivå.

Förslaget går på tvärs med LO:s tidigare linje att lägre löner under inga omständigheter kunde accepteras som ett sätt att få in fler i arbete.

”Äntligen! Med det menar jag att vi nu kanske kan få ett lite bättre samtal. Jag tror att vi måste diskutera de här frågorna om vi ska lösa de utmaningarna vi har på arbetsmarknaden. Svenska arbetsmarknad är väldigt stram om man tittar på inrikes födda. Men tittar man på utrikes födda och dem som har svårare anknytning till arbetsmarknaden så är arbetslösheten hög. Där är det andra åtgärder som behövs”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Di-podden Makrorådet.

”Tidigare har facken varit oroliga för att om man sänker lönerna för dem som har kommit hit och har låg utbildningsnivå så kommer det att smitta resten av ekonomin. Nu ser vi kanske en öppning för att man insett att vi måste hjälpa de här människorna in, att de inte kommer att bli anställda om man håller sig till svenska normer och regelverk.”

Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson lyfter fram omsvängningen som ett exempel på en väl fungerande politisk kultur.

”Naturligtvis är det ett steg i rätt riktning, men det som framför allt gör mig positiv är att det visar att Sverige har en politisk kultur som är pragmatisk och lösningsorienterad. Många kanske fylls av politikerförakt av en sådan här 180-graderssväng men att man ändra sig när man ser att något inte fungerar är bra.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?