ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Makrorådet: Experten varnar för Italienskt stök

  • Foto: TT/Flavio Lo Scalzo

Politisk oro fick Milanobörsen att falla och italienska räntor att stiga på tisdagen. Ändå är risken stor att marknaden underskattar de politiska riskerna i euroregionens tredje största ekonomi. Det säger SEB:s chefsanalytiker Johan Javeus i Di:s podd Makrorådet. 

Mer än två månader efter det italienska valet fortsätter förhandlingarna mellan två partier vars politik är minst sagt marknadsovänlig. Lega Nord och Femstjärnerörelsen ska enligt ett läckt dokument ha diskuterat både skuldnedskrivningar och euroutträde. Sedan tidigare är det känt att båda vill öka de offentliga utgifterna trots Italiens redan höga skuldsättning.

”Det kan definitivt komma fler negativa överraskningar som får marknaden att hicka till mer än hittills”, säger Johan Javeus.

"Att man faktiskt flaggar för att lämna euron är alarmerande."

På tisdagen fick det läckta dokumentet aktiekurserna att vända ned, men Milanobörsen är ändå nästan 10 procent högre värderad än innan valet. Även på räntemarknaden har reaktionen än så länge varit måttlig. Ränteskillnaden mellan Italien och Tyskland är fortfarande mindre än i början av 2018 och betydligt mindre än för ett år sedan.

”Tonläget har onekligen varit högt, men marknadens reaktion går ändå att förstå. Dels är vi vana vid politiskt stök i Italien. Dessutom har marknaden klarat sig igenom liknande händelser de senaste åren, till exempel i Spanien”, säger Annika Winsth.

När det gäller ekonomin är Italien i betydligt bättre skick nu än när landet sist gick till val, 2013. BNP har växt de senaste fyra åren, arbetslösheten sjunker och banksektorn är starkare. Men utvecklingen har varit svag jämfört med de andra stora euroekonomierna Tyskland och Frankrike.

"Det fanns visst hopp efter brexit om en nytändning för EU-samarbetet, men nu ser det ut som att Italien kan ta över Storbritanniens roll som bromskloss när det gäller integrationen" säger Johan Javeus. "Det blir fortsatt tufft för Europa på den fronten."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies