Annons

Makrorådet: Det blir ingen krasch på bostadsmarknaden

De dåliga nyheterna är att en bokrasch skulle få långtgående effekter på hela ekonomin. De goda är att det inte blir något boprisras. Det säger Anna Breman och Johan Javeus i Makrorådet.

Anna Breman och Johan Javeus.
Anna Breman och Johan Javeus.Bild:TT/Di

Bostadsmarknaden har skakat under hösten. Om det är början på ett rejält prisfall eller bara ett tecken på en stabilisering är en fråga som berör fler än dem som ska köpa eller sälja bostad.

"Bostadsmarknaden är viktig. Att byggandet de senaste åren har kommit i gång har bidragit mycket till svensk tillväxt. Det skapar också många jobb. Och när priserna stiger känner sig hushållen rika och ökar sin konsumtion av resor, renoverar och investerar i annat. Hur bostadsmarknaden utvecklas kommer därför att vara viktigt för svensk ekonomi", säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, i Di-podden Makrorådet.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Hon hör till dem som tror på en avmattning snarare än ett ras.

"Det vi kommer se nu är att marknaden stabiliseras. Vi kommer inte att fortsätta ha prisökningar på 10-15 procent om året. Jag tror att Sverige som helhet kommer att ligga någonstans mellan 0 och 5 procent."

SEB:s analyschef Johan Javeus påpekar bopriserna tidvis faktiskt sjunkit under den senaste tioårsperioden.

"Både under finanskrisen och runt 2012, när EMU-oron var som störst, föll bostadspriserna rätt kraftigt. Det ser i dag knappt ut som hack i kurvan."

Han ser starka krafter som talar emot ett större prisfall.

"Vi har en miljö med jättelåga räntor, vi har stark tillväxt, vi har stark tillväxt i omvärlden och i grunden fortfarande en brist på bostäder i landet. Problemet är att vi har byggt lite för mycket i de centrala delarna av Stockholm och andra större städer och efterfrågan på just den typen av lägenheter är kanske mättad just nu."

Anna Breman håller med.

"Vad skulle utlösa ett riktigt prisras när svensk ekonomi, omvärldens ekonomi och arbetsmarknaden är stark? En sak skulle kunna vara jättetuffa regleringar. En annan är om räntorna skulle stiga snabbt och det är osannolikt. En tredje är någon typ av krasch i omvärlden, men just mår den internationella ekonomin bättre än på länge. Fundamenta talar för tillfället starkt emot ett större boprisfall."

Anna Breman lyfter också fram den expansiva budgeten, som spär på en redan stark konjunktur.

"Nominella disponibla inkomster kommer att öka med nästan 5 procent nästa år i Sverige. Sett ur den aspekten borde bostadspriserna snarast fortsätta att öka."

Johan Javeus: "Min personliga gissning är att vi får se positiv bopristillväxt under 2018."


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?