Makrorådet: Den tyska smittan är redan här

Den tyska industrismittan har fått fäste också i Sverige och Magdalena Andersson är för optimistisk om jobben. Men det är för tidigt med storskalig finanspolitisk stimulans. Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Foto:ERIK MÅRTENSSON / TT

Sommarens konjunktursignaler har varit dystra. Den svenska ekonomin krympte under det andra kvartalet och arbetslösheten steg i juli till den högsta nivån på nästan tre år.

”Avmattningen har blivit djupare och vi kan förvänta oss att det blir sämre siffror”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, i säsongspremiären av Di-podden Makrorådet.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus har ungefär samma uppfattning.

”Vi tror inte att det kommer att bli en recession och riktigt dåliga tider, även om risken absolut finns där. Säg att det blir en tillväxt i Sverige på runt 1,5 procent de närmaste åren.”

Många tittar med oro på Tyskland, som förutom att vara Sveriges viktigaste handelspartner ihop med Norge, också har en verkstadsindustri som liknar den svenska. 

Nordeas chefsekonom Annika Winsth och SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Makrorådet.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i Makrorådet.Foto:Jesper Frisk

Johan Javeus är förvånad över den svenska industrin ändå utvecklats så pass starkt.

”I det stora hela är det något av ett mysterium att den svenska industrin hållit upp så pass väl med tanke på att den tyska nästan har kollapsat. Det normala är att de följer varandra nära. Det går man bara och väntar på att det ska komma.”

”Kronan spelar säkert en viss roll, men också att bilindustrin, som är väldigt viktig för Tyskland, har sådan motvind.”

Men enligt Annika Winsth är den tyska smittan redan här.

”Det vi sett i Tyskland syns redan tydligt också i Sverige. När jag pratar med kunder i industriberoende regioner som Småland och Norrland så låter det annorlunda än för ett halvår sedan. Nu börjar de se över kostnaderna och reflektera över att det kommer att se sämre ut. Vi ser ju också på arbetsmarknaden att sysselsättningen faller tillbaka och att arbetslösheten stiger.”

”Och i Tyskland så är det inte längre bara industrin som har det tufft. Även tjänstesektorn börjar få det jobbigt. Och i Sverige är det tjänstesektorn som har varit en motor för både tillväxten och arbetsmarknaden. Risken är att även den svenska tjänstesektorn kommer att få det tyngre”, säger Annika Winsth.

Hon tror att regeringen kommer att få revidera den ganska ljusa jobbprognos som lades fram i förra veckan.

”Magdalena Andersson slätade över juli-siffran lite med hänvisning till att att sommarstatistiken är mindre pålitlig men lägger man ihop de indikatorer vi har över arbetsmarknaden så tror jag att finansministern är lite för optimistisk.”

Den svagare konjunkturen, i kombination med den låga statskulden och det faktum att staten får betalt för att låna, gör att kraven på en mer offensiv finanspolitik blivit allt fler. Men Johan Javeus tycker att regeringen gör rätt som avvaktar.

”Många efterlyser, nästan i förebyggande syfte, att Sverige ska blåsa på med finanspolitik. Jag tycker inte det. Magdalena Andersson gör rätt som håller i kulorna i det här läget. Risken finns att det blir en djupare lågkonjunktur framöver utan att Riksbanken kan fylla sin normala roll som konjunkturstabilisator. Då får finanspolitiken ett tyngre lass att dra.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?