Annons

Makrorådet: Därför kan bopriserna vara för låga

Lågränteperioden kan mycket väl bestå i 15 år till. Det säger Andreas Wallström i Makrorådet och varnar för att bland ihop konjunkturella och strukturella faktorer.

Andreas Wallström.
Andreas Wallström.Bild:TT/Di

Marknadsräntorna har stigit kraftigt de senaste månaderna. Men Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström, som är ny panelmedlem i Di-podden Makrorådet, tycker att det för tidigt att räkna ut den långlivade lågräntetrenden.

”Många har pratat om att den 30-åriga perioden med sjunkande räntor är över och vi står inför en period med stigande räntor. Det är jag skeptisk till. En orsak till att räntorna stigit den senaste tiden är att alla stjärnor just nu lyser klart på konjunkturhimlen. Det har lyft tillväxtprognoser och inflationsförväntningar och då också räntorna. Någon gång kommer det att vända och då kommer räntorna sannolikt att falla tillbaka igen”, säger han.

Men konjunkturen, som går upp och ned, är en sak. Viktigare är de strukturella faktorerna bakom räntenedgången. Och de har inte ändrats, enligt Andreas Wallström.

”De är kvar och här för att stanna för ganska lång tid framöver. Det handlar om exempelvis demografi och inkomstojämlikhet. Den bästa forskningsrapport jag har läst i ämnet är en nu nästan två år gammal studie från Bank of England. De har kvantifierat vad de här faktorerna har betytt och också skrivit fram dem de kommande 15 åren. Slutsatsen är att räntorna kommer att ligga kvar på dagens nivåer i 15 år till.”

Stämmer det blir följderna stora för exempelvis tillgångspriserna.

”Det är en ganska stor sak. Många, mig själv inkluderad, räknar exempelvis med att en normal svensk bostadsränta ska vara högre än 1,5 procent. Men om dagens nivåer är normala kommer det att få konsekvenser. En är svällande balansräkningar, en annan att svenska bostadspriser är för låga.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?