ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Makrorådet: Boräntor trotsar ränteuppgången

Räntorna på både statspapper och bostadsobligationer har dragit iväg, men boräntorna ligger still. Ökad konkurrens är en orsak, konstaterar Makrorådet. 

Statspappersräntorna har stigit markant under hösten, även om de senaste dagarnas börsras dämpat utvecklingen. Detsamma gäller räntorna på bostadsobligationer, som används av bankerna för att finansiera sin bostadsutlåning. Men i konsumentledet är det lugnt.

"Det är lite anmärkningsvärt att svenska boräntor har fortsatt ned, trots att man väntar sig att Riksbanken ska höja räntan kring årsskiftet och trots att långräntorna har fortsatt upp. En förklaring är att konkurrensen har ökat. Vi ser nya aktörer på marknaden", säger Di:s makroanalytiker Johanna Jeansson i Makrorådet.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller med.

"Vi har en tuffare konkurrens på bolånemarknaden. Vi har haft en exceptionell tid med negativa räntor. Bankerna har då försökt trolla lite med knäna när de inte kunnat ta betalt för exempelvis lönekonton. Till viss del har de då kompenserat sig i andra produkter. Kommer det nya konkurrenter blir det svårare. Jag tror att man, mot den bakgrunden, är lite försiktig. Men om Riksbanken höjer räntan är det naturligt att alla följer med upp."

Riksbanken väntas i december eller senast i februari höja räntan med 0,25 procentenheter. Annika Winsth tror inte att det blir starten på en lång räcka höjningar.

"Vi tror inte att Riksbanken kommer att kunna höja så mycket mer eftersom vi har en avmattning runt hörnet." 

Med tanke på att räntorna är så låga i absoluta tal kan dock också bara ett par höjningar bli kännbara.

"Man ska vara medveten om att 25 punkter på de här nivåerna, när hushållen lånar rörligt till under 1,50 procent, är en ganska stor procentuell förändring. Det gör att några räntehöjningar innebär att hushållen nog kommer att bli ordentligt stressade."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies