ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Makrorådet: Bitcoin ska ses som digitalt guld

2018 har förutsättningar att bli året då kryptovalutor på allvar etablerar sig som en tillgångsklass. Snarare än betalningsmedel ska framför allt bitcoin ses som "digitalt guld". Det säger SEB:s analyschef Johan Javeus i Di-podden Makrorådet.

Bitcoin har, med en närmast bisarr prisuppgång under hösten, blivit den stora symbolen för så kallade kryptovalutor. Men det finns en rik mylla av digitala valutor. Sammantaget börjar gruppen växa till sig också rent värdemässigt.

"Marknaden för kryptovalutor, som allt fler börjar beskriva som en ny tillgångsklass vid sidan om aktier, obligationer, fastigheter och allt annat, har vuxit snabbt. Den har gått om svensk BNP faktiskt", säger Johan Javeus, analyschef på SEB, i Di-podden Makrorådet.

"Vad som sker när en marknad växer på det här sättet och börjar bli intressant för allt fler är att det börjar skapas sparprodukter av den traditionella marknaden. Nu i december har vi exempelvis sett att terminshandel har kommit igång i bitcoin."

Väl så intressant som prisutvecklingen blir, enligt Johan Javeus, om kryptovalutorna mognar ytterligare under nästa år.

"Frågan är om 2018 blir året då den här tillgångsklassen tar steget in bland de traditionella tillgångsklasserna och blir möjlig för bredare grupper av investerare, både privata som kanske inte känner sig bekväma med elektroniska plånböcker och professionella som inte har kunnat få tillgång till den här marknaden med de bristfälliga instrument som finns i dag."

"Reglerare måste in på den här marknaden också för att utöva tillsyn av de företag som finns på den."

Att betala med bitcoin är bökigt och dyrt. Johan Javeus tycker att kryptovalutan snarare ska ses som en tillgång i sig och ett komplement till traditionella placeringar.

"I dag är bitcoin en valuta på vissa sätt men uppfyller inte kraven på andra. Men den stora grejen är att bitcoin kan sägas vara ett slags digitalt guld, som har ett värde därför att tillräckligt många har kommit överens om det har det."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies