ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Makrorådet: "2017 ser ut att bli ett bra år"

Konjunkturuppgången har fortfarande mer att ge nästan tio år efter den globala finanskrisen. 

Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman och SEB:s analyschef Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

 ”Om vi tittar på vad förväntningarna var på ekonomin innan finanskrisen, då har vi fortfarande inte tagit igen det tapp som har varit. Då har vi mycket kvar att återhämta”, säger Anna Breman. 

Flera bedömare har nyligen justerat upp sina globala tillväxtprognoser. Bland dem finns den Internationella Valutafonden, IMF, vars senaste bedömning är att världsekonomin växlar upp till en tillväxttakt på cirka 3,5 procent årligen 2017–2018 – marginellt över snittet sedan 1980.

”2017 ser ut att bli ett bra år både i Sverige och utanför våra gränser”, säger Johan Javeus. 

”Tittar man på ledande indikatorer så pekar de rätt samstämmigt på att det håller på att bli allt bättre i konjunkturen.”

En fortsatt förbättring betyder samtidigt att konjunkturuppgången går på övertid jämfört med hur det har sett ut tidigare. Sedan början av 1980-talet har BNP-gapet, ett mått på överkapaciteten i ekonomin, brukat krympa i världens utvecklade ekonomier under sex år innan trenden har vänt igen. I år har återhämtningen hållit på i mer än sju år.

”Vi håller på att röra oss in i en senare del av en konjunkturuppgång, men det är fortfarande en bit kvar”, fortsätter Johan Javeus. 

”Det finns goda utsikter för att det här ska kunna hålla i sig.”

Det som talar för att uppgången kan hålla i sig extra länge är att nedgången dessförinnan var ovanligt djup samt att låg inflation tillåter att centralbankerna fortsätter ge stöd via låga räntor. Varken Johan Javeus eller Anna Breman ser därför några tecken på att en vändning till det sämre i närtid.

”Man ska vara positiv när det gäller konjunkturen. Sen kan man vara orolig för andra saker som den politiska miljön och geopolitiken”, avslutar Anna Breman. 

”Men det finns ett gott momentum i ekonomin i västvärlden just nu samtidigt som tillväxtmarknaderna har kommit igång och det ger en ganska bred konjunkturuppgång.”

Tyck till