1515

Makroproffsens uppmaning: ”Inte tid för åtstramningar”

På den svenska makrofronten märks ljusningar trots krisen – som en tydlig om än blygsam återhämtning. Det framhöll höjdarekonomerna som på Di:s Omstartskonferens gav sin syn på Sveriges läge och vägen framåt. 

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden och förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden och förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.Foto:Gustaf Månsson
Di:s moderator Andreas Johansson och omstartskommissiones ordförande Klas Eklund.
Di:s moderator Andreas Johansson och omstartskommissiones ordförande Klas Eklund.Foto:Gustaf Månsson

Reserverad optimism präglade prognoserna bland de tunga makroekonomer som på torsdagen gästade Di-gruppens konferens Omstart Sverige. 

Klas Eklund, ordförande för Omstartskommissionen som lanserades av Stockholms Handelskammare i slutet av april och som presenterade sin slutrapport i augusti, talade om ”90 procent-ekonomin” som det nya normala närmaste åren. 

”Vi kommer att få leva med sviterna ett bra tag framöver. Det kan också vara så att arbetslösheten inte studsar tillbaka”, varnade han och pekade ut följderna av det stigande antalet personer utan arbete som Sveriges största utmaning: 

”Arbetslöshet hindrar människor från att bidra till det allmänna välståndet och drabbar dem som som redan hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är oerhört allvarligt och leder till att segregationen ökar, vilket för med sig väldigt svåra sociala problem.”   

I sin rapport lägger Omstartskommissionen fram ”ett smörgåsbord av återgärder” som ska kurera ekonomin. Bland annat finns förslag på att ersätta stödet för korttidsarbete med stimulanser som ska ge skjuts åt sysselsättningen.   

”Krisen tvingar oss till att tänka om och tänka nytt för att skapa en mer motståndskraftig och dynamisk ekonomi”, sade Klas Eklund vidare. 

Pandemin har även fått världens centralbanker – med amerikanska Fed i spetsen – att närma sig en mer flexibel inställning till inflationsmålen, enligt Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef. 

”Det man gör nu är att försöka ta in mer av historiska tillkortakommanden. I normala fall siktar man på en siffernivå – framöver siktar man i genomsnitt 2 procent”, sade hon och fortsatte: 

”Praktiskt innebär det att Fed visar att det inte är bråttom att höja räntan igen. Skulle inflationen överstiga 2 procent sitter man lugnt kvar i båten och väntar in arbetslösheten.”

Trots att lågräntemiljön gjort det besvärligare för centralbankerna att motverka dålig tider, har Riksbankens åtgärder – som värdepappersköp och utlåningsprogram till företag – haft en viktig roll i den ekonomiska återhämningen hittills, framhöll Cecilia Skingsley. 

”I mars var det tydligt att hälsokrisen höll på att få sällskap av en finanskris. Där behövde vi från den offentliga sidan röja undan förväntningar på högre räntor och allmän åtstramning.”

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, lyfte fram flera goda tecken på den svenska makrofronten. Sveriges BNP backade visserligen rejält under andra kvartalet, men fallet är betydligt lägre än i många andra EU-länder. Även statsskulden är internationellt sett låg, sade han och hänvisade till Tyskland där den är långt högre.

”Vi ska inte börja oroa oss för offentliga finanser. Nu är inte tid för åtstramningar”, konstaterade han.

Stimulanserna bör dock inte riktas mot hushåll, vilket Andreas Wallström lade fram flera skäl till. 

”Hushållens finansiella ställning är väldigt stark, den bilden bekräftas av hur de agerat i krisen. Vissa tjänster konsumerar man inte alls – andra har ökat. Totalt sett är konsumtionen tillbaka.”

Vidare tog han näthandelns boom och villaprisernas pigga ökning som exempel på deras alltjämt robusta ställning trots krisen.  

”De flesta har det ganska gott ställt. Majoriteten av dem som mött arbetslösheten är människor som redan hade en svag ställning på arbetsmarknaden”, sade Anderas Wallström och poängterade att arbetsmarknadsläget är bekymmersamt.

”Många bedömer att arbetslösheten inte toppat än och att den kommer att ligga kvar på en hög nivå fram till år 2022.”

På temat arbetslivets nya villkor såg Telias vd och koncernchef Allison Kirkby flera möjligheter som hon anser inte får tappas bort när pandemin är över. 

”Vi måste se till att inte backa igen, utan fortsätta omfamna digitaliseringen som ger oss 'work-life balance'. Där vill vi vara förebilder.”

Hon var samtidigt på det klara med faran i att ersätta alla möten med virtuella varianter. 

”Ingenting slår mänsklig kontakt. Vi får inte underskatta det sociala kapital som vi byggt under många år”, sade Allison Kirkby. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?