Annons

Makroproffsens uppmaning: ”Inte tid för åtstramningar”

På den svenska makrofronten märks ljusningar trots krisen – som en tydlig om än blygsam återhämtning. Det framhöll höjdarekonomerna som på Di:s Omstartskonferens gav sin syn på Sveriges läge och vägen framåt. 

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden och förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden och förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.Foto:Gustaf Månsson
Di:s moderator Andreas Johansson och omstartskommissiones ordförande Klas Eklund.
Di:s moderator Andreas Johansson och omstartskommissiones ordförande Klas Eklund.Foto:Gustaf Månsson

Reserverad optimism präglade prognoserna bland de tunga makroekonomer som på torsdagen gästade Di-gruppens konferens Omstart Sverige. 

Klas Eklund, ordförande för Omstartskommissionen som lanserades av Stockholms Handelskammare i slutet av april och som presenterade sin slutrapport i augusti, talade om ”90 procent-ekonomin” som det nya normala närmaste åren. 

”Vi kommer att få leva med sviterna ett bra tag framöver. Det kan också vara så att arbetslösheten inte studsar tillbaka”, varnade han och pekade ut följderna av det stigande antalet personer utan arbete som Sveriges största utmaning: 

”Arbetslöshet hindrar människor från att bidra till det allmänna välståndet och drabbar dem som som redan hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är oerhört allvarligt och leder till att segregationen ökar, vilket för med sig väldigt svåra sociala problem.”   

I sin rapport lägger Omstartskommissionen fram ”ett smörgåsbord av återgärder” som ska kurera ekonomin. Bland annat finns förslag på att ersätta stödet för korttidsarbete med stimulanser som ska ge skjuts åt sysselsättningen.   

”Krisen tvingar oss till att tänka om och tänka nytt för att skapa en mer motståndskraftig och dynamisk ekonomi”, sade Klas Eklund vidare. 

Pandemin har även fått världens centralbanker – med amerikanska Fed i spetsen – att närma sig en mer flexibel inställning till inflationsmålen, enligt Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef. 

”Det man gör nu är att försöka ta in mer av historiska tillkortakommanden. I normala fall siktar man på en siffernivå – framöver siktar man i genomsnitt 2 procent”, sade hon och fortsatte: 

”Praktiskt innebär det att Fed visar att det inte är bråttom att höja räntan igen. Skulle inflationen överstiga 2 procent sitter man lugnt kvar i båten och väntar in arbetslösheten.”

Trots att lågräntemiljön gjort det besvärligare för centralbankerna att motverka dålig tider, har Riksbankens åtgärder – som värdepappersköp och utlåningsprogram till företag – haft en viktig roll i den ekonomiska återhämningen hittills, framhöll Cecilia Skingsley. 

”I mars var det tydligt att hälsokrisen höll på att få sällskap av en finanskris. Där behövde vi från den offentliga sidan röja undan förväntningar på högre räntor och allmän åtstramning.”

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, lyfte fram flera goda tecken på den svenska makrofronten. Sveriges BNP backade visserligen rejält under andra kvartalet, men fallet är betydligt lägre än i många andra EU-länder. Även statsskulden är internationellt sett låg, sade han och hänvisade till Tyskland där den är långt högre.

”Vi ska inte börja oroa oss för offentliga finanser. Nu är inte tid för åtstramningar”, konstaterade han.

Stimulanserna bör dock inte riktas mot hushåll, vilket Andreas Wallström lade fram flera skäl till. 

”Hushållens finansiella ställning är väldigt stark, den bilden bekräftas av hur de agerat i krisen. Vissa tjänster konsumerar man inte alls – andra har ökat. Totalt sett är konsumtionen tillbaka.”

Vidare tog han näthandelns boom och villaprisernas pigga ökning som exempel på deras alltjämt robusta ställning trots krisen.  

”De flesta har det ganska gott ställt. Majoriteten av dem som mött arbetslösheten är människor som redan hade en svag ställning på arbetsmarknaden”, sade Anderas Wallström och poängterade att arbetsmarknadsläget är bekymmersamt.

”Många bedömer att arbetslösheten inte toppat än och att den kommer att ligga kvar på en hög nivå fram till år 2022.”

På temat arbetslivets nya villkor såg Telias vd och koncernchef Allison Kirkby flera möjligheter som hon anser inte får tappas bort när pandemin är över. 

”Vi måste se till att inte backa igen, utan fortsätta omfamna digitaliseringen som ger oss 'work-life balance'. Där vill vi vara förebilder.”

Hon var samtidigt på det klara med faran i att ersätta alla möten med virtuella varianter. 

”Ingenting slår mänsklig kontakt. Vi får inte underskatta det sociala kapital som vi byggt under många år”, sade Allison Kirkby. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?