Mäklartopparna: "Bilden av en bostadsbubbla stämmer inte"

Det nya läget på bostadsmarknaden har påverkat nästan alla mäklarfirmor. Men dess vd:ar anser att bilden av en nationell bostadsbubbla är felaktig. Det framgår av en kommande undersökning som Di tagit del av.

Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.
Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.Bild:TT/Jack Mikrut

De svenska bopriserna började falla i september i fjol, vilket merparten av landets fastighetsmäklarbolag har märkt av. I en vd-enkät som Fastighetsmäklarförbundet låtit genomföra ger topparna från nio av landets ledande mäklarfirmor sin syn på marknaden.

Under fjolåret stod mäklarbolagen i fråga för en marknadsandel om 67 procent i Sverige som helhet, och 60 procent i storstäderna.

Undersökningen visar att 89 procent av vd:arna har påverkats av den nya marknadssituationen. 

Mer än hälften uppger att den största skillnaden är att det nu tar längre tid att genomföra en försäljning, medan 33 procent pekar ut färre deltagare i budgivningar som den viktigaste skillnaden.

Men man vänder sig mot mediebilden av en rikstäckande bostadsbubbla.

"Egentligen har vi främst märkt av prisfallet och osäkerheten på Stockholmsmarknaden under fjärde kvartalet. Övriga Sverige har rullat på bra utan egentliga störningar", säger Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.

Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman efterlyser en mer nyanserad bild av läget.

"Vår undersökning visar att det är stor skillnad mellan att köpa bostadsrätt i Stockholm jämfört med att köpa bostad i resten av landet. En bostadsaffär innebär en större risk i Stockholm och den som vill ha valfrihet behöver planera sin bostadskarriär", konstaterar hon.

I de centrala delarna av Stockholm har bostadsrätterna fallit med 8 procent det senaste året, vilket kan jämföras med årliga prisökningar på 5-15 procent de föregående åren.

"Den nedgång vi har haft på priserna i större städer, och främst Stockholm, är bra och inte särskilt stora i förhållande till uppgången de senaste 5-6 åren", säger Peter Yllmark, vd på Era.

För att möta marknadsnedgången uppger över 60 procent att de ägnar mer tid åt rådgivning för att påverka kunden, och hälften av bolagen lägger även mer tid per transaktion, för samma arvode.

Fastighetsmäklarförbundet konstaterar att bostadsmarknaden har fortsatt att växa, såväl i antal transaktioner som i kontraktsvärde, trots den dystra bild som råder.

Men mäklartopparna oroar sig för hur branschen ska utveckla sig, och nio av tio vd:ar vill se långsiktiga spelregler.

"Det behövs en bostadspolitisk utredning som tittar på alternativa möjligheter till boendeformer och sparande. Till exempel att kunna köpa ett rum i en bostadsrätt i stället för hela bostaden", säger Tanja Illic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, efterlyser en förutsägbar marknad.

"En extrem tillväxt som i Stockholm beror delvis på att folk inte känner till regelverken. Boendet är en central del av människors liv och därför är det viktigt att vi undviker en spekulativ marknad", säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?