Annons

Mäklarpanel: Priserna på väg ned

Alltfler mäklare tror på en prisnedgång enligt Valueguards mäklarpanel. Fyra av tio tror nu att bostadspriserna ska ner medan bara en av tio tror på prisuppgång.

Mäklare i säljtagen.
Mäklare i säljtagen.Bild:TT

Fyra av tio mäklare tror att bostadspriserna kommer att gå ner medan bara en av tio tror på prisuppgång. Det visar Valueguards mäklarpanel som sammanställs varje vecka.

Mönstret från den senaste månaden håller alltså i sig. I den senaste mätningen uppgav varannan tillfrågad mäklare att priserna kommer att stå still.

Senast mäklarpanelen var under nollan, alltså att fler mäklare tror på nedgång än uppgång, var våren 2016 då amorteringskravet infördes.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Oron rör framför allt Stockholm och Göteborg enligt Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

"Trots oron på marknaden har de ekonomiska förutsättningarna som styr bostadsmarknaden inte försämrats så som hög sysselsättning och låga räntor", säger hon i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan rapporterade Di att mäklare uppskattar att priserna gått ner uppemot 15 procent i Stockholm sedan i somras.

Den skärpning av amorteringskravet som Finansinspektionen vill få igenom nästa vår skulle också slå särskilt hårt mot huvudstaden enligt den norska banken DNB.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?