Annons

Mäklarna tror på stillastående bopriser i Stockholm

Prisuppgången i Stockholm är bruten. Det tror en klar majoritet av mäklarna i en ny undersökning, som spår stillastående bostadspriser i huvudstaden 2017.

Bild:TT

Mäklarna håller optimismen uppe och tror på stigande bostadspriser nästa år, rapporterade Di tidigare på torsdagen.

Men det finns ett stort undantag, där en klar majoritet tror att uppgången är bruten. Det är Stockholm, där sex av tio mäklare i Fastighetsbyråns mäklarpanel tror på oförändrade priser 2017.

”Jag tror att amorteringskravet spelar roll. Sedan är vi uppe på en i krontal väldigt hög prisnivå i Stockholm”, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Ungefär var tredje tillfrågad mäklare i Stockholm tror att bostadspriserna kommer att gå upp nästa år. Färre än 10 procent tror på fallande priser, enligt mäklarpanelen.

Mest optimistiska är mäklarna i Malmö, där sex av tio tror på stigande priser nästa år. Även i Göteborg tror en klar majoritet av mäklarna att priskurvan pekar uppåt 2017.

Resultatet i undersökningen speglar prisutvecklingen det senaste året, där det skett en tydlig inbromsning i Stockholm, medan priserna ökat kraftigt i Malmö.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Stockholm ökat med 4 procent enligt Valueguard, vilket kan jämföras med en uppgång på drygt 16 procent i Malmö.

”Priset per kvadratmeter är fortfarande lågt i Malmö jämfört med andra storstäder”, säger Lars-Erik Nykvist.

När det gäller hela landet tror drygt 50 procent av de tillfrågade mäklarna att bostadspriserna kommer att öka nästa år, medan cirka 45 procent tror på oförändrade priser.

Fastighetsbyråns undersökning gjordes i december och 407 av cirka 1 000 tillfrågade mäklare i hela landet svarade på enkäten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera