Mäklarna mer pessimistiska – allt fler tror på boprisnedgång

Under oktober har fastighetsmäklarna stadigt skruvat ned sin bedömning av prisutvecklingen på bostadsmarknaden. I slutet av månaden var det fler som trodde på sjunkande än på stigande priser. 

Foto:Hasse Holmberg/TT

Det är Fastighetsmäklarförbundet som tillsammans med analysföretaget Valueguard löpande skickar ut en webbaserad enkät till fastighetsmäklare runt om i Sverige för att ta reda på hur de ser på prisutvecklingen på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna. 

"Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Andelen som bedömer prisuppgång har sjunkit varje vecka i oktober. Sammantaget är det något fler fastighetsmäklare som bedömer prisuppgång än prisnedgång, men sista veckan i oktober, vecka 44, ser vi att siffran fallit ner till 18 procent", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. 

"Samtidigt har andelen som bedömer prisnedgång ökat till 29 procent. Detta trots att det gjorts många fler affärer under oktober än tidigare i år. Det finns därmed en viss tveksamhet i affärerna. Det är en tydlig förändring som man kan reflektera över och det blir intressant att se hur nästa mätperiod faller ut", fortsätter hon. 

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på sjunkande respektive stigande priser, låg marginellt över noll under månaden. Tittar vi enbart på den sista veckan hade siffran dock sjunkit till minus 10. Den lägsta siffran sedan i januari. 

"Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma. Eftersom fastighetsmäklarna träffar både köpare och säljare varje dag så hör de också hur konsumenterna resonerar kring detta och det avspeglar sig i Mäklarpanelen", säger Carolina Stegman. 

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik var prisutvecklingen på villor och bostadsrätter i Sverige oförändrad i oktober trots en hög omsättningstakt under månaden. 

”Det tyder på en viss stabilitet, i synnerhet om man jämför med förra hösten då egentligen hela Sverige och framför allt Stockholm präglades av stora prisnedgångar”, sa Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till TT.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?