Annons

Mäklarna eniga: Nu svalnar storstäderna

Prisförväntningarna på bostadsmarknaden har dämpats bland mäklarna i storstadsregionerna.

Det visar den statliga bolånebanken SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Enkäten genomfördes under perioden 19 september till 4 oktober.

Bild:TT

Utfallet i enkäten visar nu att utbudet av både bostadsrätter ökade i samtliga tre storstadsregioner.

Utbudet av villor var normalt i Stockholm medan det ökade i både Göteborg och Malmö.

"Det är extra viktigt just nu att betrakta bostadsmarknaden som flera. Ett exempel på skillnader mellan olika marknader för närvarande är att antalet både begagnade och nyproducerade bostadsrätter till salu ökat kraftigt så att det på vissa orter kan betraktas som ett rekordstort utbud. Antalet villor och radhus till salu är däremot helt normalt till antal", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Försäljningsprocessen för bostadsrätter har blivit längre i alla tre städer. I Stockholm bedömde dock drygt hälften av mäklarna att prisutvecklingen på bostadsrätter minskade under tredje kvartalet. Majoriteten av mäklarna i både Malmö och Göteborg upplever att bostadsrättspriserna stod stilla i deras respektive städer.

För det fjärde kvartalet räknar mäklarna med att förmedlingstiden kommer bli lika lång eller längre i Stockholm.

"Sammantaget blir det inga större förändringar att vänta framöver, det stora utbudet av bostadsrätter och det mer normala för småhus består. Ett stort utbud som nu är nytt, det påverkar förstås marknadsläget", säger Claudia Wörmann.

Även i Malmö och Göteborg väntar sig mäklarna att det kommer ta lika lång tid att förmedla bostäder. I Göteborg ror dock 31 procent på längre förmedlingstid för både småhus och bostadsrätter. Majoriteten av mäklarna ser stillastående priser.

"Köpare kan unna sig lyxen att titta på flera bostäder och ta mer tid på sig innan de bestämmer sig, det lugnare tempot och ökade konkurrensen från andra bostäder till salu upplevs inte som lika positivt bland säljarna förstås. Det ska bli intressant att följa bostadsmarknadens utveckling kommande månader", säger Claudia Wörmann.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera