1515

Mäklarjättens försäljning rasar

Fastighetsbyråns försäljning har minskat kraftigt de senaste månaderna. I Göteborg har bostadsrättsförsäljningen gått ned med mer än 20 procent jämfört med i fjol.

Bild:TT

Fastighetsbyrån är Sveriges största mäklarföretag, med en marknadsandel på cirka 25 procent.

Nya siffror som bolaget tagit fram till Di visar att försäljningen gått ned kraftigt de senaste fyra månaderna, jämfört med motsvarande period i fjol.

Under juni-september minskade Fastighetsbyråns villaförsäljning med 13 procent, medan bostadsrättsförsäljningen gick ned med 6 procent.

Störst är tappet i Göteborgsregionen, där Fastighetsbyråns villaförsäljning minskat med 18 procent de senaste fyra månaderna. För bostadsrätter uppgår tappet till 22 procent.

I Storstockholm har villaförsäljningen minskat med 11 procent, medan bostadsrättsförsäljningen gått ned med 8 procent. Nedgången i Malmöregionen uppgår till 17 procent för villor och 2 procent för bostadsrätter.

Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist ger flera förklaringar till nedgången. Dels var försäljningen ovanligt stark förra året, dels var det många som passade på att byta bostad innan amorteringskravet infördes den 1 juni.

”Sedan har vi sett tendenser till att amorteringskravet lett till minskat utbud och ökade inlåsningseffekter på marknaden, framförallt på villasidan”, säger han.

Även Skandiamäklarnas försäljning har gått ned de senaste fyra månaderna, 6 procent för bostadsrätter och 4 procent för villor. I Stockholm är talen tvåsiffriga.

Bolagets vd Fredrik Helmstrand tror att försäljningen kommer att återhämta sig, men slår samtidigt fast att bostadsmarknaden blivit ännu stelare sedan amorteringskravet infördes.

”Kravet gör det ännu svårare för unga och förstagångsköpare att ta sig in på marknaden. Samtidigt är det fortfarande fördelaktigt för de äldre att sitta kvar i sina villor”, säger han.

Bostadsbristen är akut på flera håll i landet. De flesta bedömare är överens om att det inte räcker att bygga mer, utan att de bostäder som redan finns måste utnyttjas bättre.

Men sedan bostadsförhandlingarna mellan regeringen och alliansen brakade samman i somras står det klart att de stora reformerna kommer att utebli.

Mäklarhuset har i princip sålt lika många bostäder de senaste månaderna i år som i fjol. För Erik Olsson har försäljningen gått ned något, även om den kommit i kapp nu under hösten.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ligger i stort sett på samma nivå som i fjol. Ett litet tapp i Stockholm vägs upp av en större uppgång i Göteborg och Malmö.

På Svensk Fastighetsförmedling har försäljningen minskat något jämfört med förra året och där tror man att det låga utbudet håller i sig.

”Just nu ser vi att det är ett litet inflöde av nya objekt till salu, det är något lägre än föregående år”, säger bolagets vd Tanja Ilic.

Enligt Tanja Ilic har efterfrågan på renoveringsobjekt minskat till följd av amorteringskravet.

”De som vill köpa är beredda att betala, men är inte så intresserade av renoveringsobjekt längre”, säger hon.

Samtidigt visar siffror från Svensk Mäklarstatistik att försäljningen överlag ligger på ungefär samma nivå som i fjol. För villor handlar det om en nedgång på 3 procent, medan bostadsrättsförsäljningen minskat med 2 procent de fyra senaste månaderna.

Siffrorna från Svensk Mäklarstatistik skiljer sig dock en aning från mäklarföretagens egen statistik. Det kan till exempel bero på uppdelningen mellan villor och fritidshus samt tidpunkten för när statistiken rapporteras.

Enligt Lars-Erik Nykvist är det svårt att bedöma om nedgången beror på att Fastighetsbyrån tappat marknadsandelar.

Han tar fasta på att 2015 var ett mycket bra år för Fastighetsbyrån och att försäljningen i september och början av oktober ligger i nivå med fjolåret. Dessutom finns tecken på att den tidigare oron kring amorteringskravet håller på att lägga sig.

”Vi kan inte dra några slutsatser kring marknadsandelar utifrån en så kort period med låg aktivitet på marknaden”, säger han.

”Det är även svårt att se tydliga trender utifrån sommarmånaderna då försäljningen alltid sjunker kraftigt i förhållande till höst och vår.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?