ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 15 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Oron på bostadsmarknaden

Mäklarjätten: Rörligheten på bostadsmarknaden stryps

  • Foto: Robin Benigh

Det nya amorteringskravet stryper rörligheten på bostadsmarknaden. Barnfamiljer riskerar bli en grupp som hamnar i kläm.

Det varnar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

”Tajmingen är olycklig”, säger Erik Olsson. 

Det nya amorteringskravet ska dämpa svenskarnas skuldsättning. Men det riskerar också att bromsa rörligheten på bostadsmarknaden.

Erik Olsson på Erik Olsson Fastighetsförmedling menar att nyckelgruppen på bostadsmarknaden, pensionärerna, kommer att bli mer obenägen att flytta när det blir svårare att ta nya lån.

Barnfamiljer i Stockholm är en grupp som riskerar att hamna i kläm, menar Erik Olsson.

”Det krävs väldigt goda löner av dem för att ha råd att byta,” säger han.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Men Erik Olsson ser också fördelar med kravet, att den ovisshet som rått på marknaden nu försvinner och att åtgärderna vidtas när räntan fortfarande är låg; hushållen får längre tid på sig att anpassa sig. Han tycker också att det är bra att kravet har en koppling mellan lån och lön. Men det kommer försent, anser Erik Olsson:

”Tajmingen är olycklig, det här kommer lite för sent. Redan tidig höst 2015 inträffade trendbrottet då vi gick från stadigt stigande priser till utplanande priser. Trots det har man fortsatt med olika åtgärder. Det finns en risk att man tar i för mycket i stället för att vänta ut effekterna från de åtgärder som redan gjorts.”

Stockholms handelskammare ser också varningssignaler när det gäller rörligheten på bostadsmarknaden:

"Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden, säger chefsekonomen Andreas Hatzigeorgiou.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, ser också att effekterna på de redan tidigare införda åtgärderna borde fått verka klart utan ytterligare påverkan. Han skulle hellre sett en översyn av hela bostadspolitiken. I en kommentar skriver han:

”Vi har redan en avmattning på marknaden och det var inte länge sedan det befintliga amorteringskravet infördes. Osäkerheten hos bostadskonsumenterna är stor och dagens beslut spär på det ytterligare och kommer sannolikt leda till en mer turbulent marknad under en tid framöver”.

Byggbolaget Veidekke Bostads vd Per-Martin Eriksson tror att amorteringskravet främst kommer att påverka ungas möjligheter, speciellt i storstäderna.

"Det ställer högre krav på oss som bostadsbolag att bygga bostäder som är än mer anpassade efter ungas behov och ekonomiska möjligheter", säger han.

Även Fastighetsmäklarförbundets vd, Carolina Stegman, tror att regeringens beslut försvårar för de unga:

”Det slår hårt mot utsatta grupper som man i stället bör underlätta för, exempelvis förstagångsköpare som redan kämpar hårt för att ta sig in på bostadsmarknaden”, säger hon i ett pressmeddelande.