Annons

Mäklarfirmans nya favorit bland skogsbolagen

Mäklarfirman Kepler Cheuvreux har uppdaterat sin syn på bolagen i massa- och papperssektorn.

KÖPLÄGE. Sex av tio skogsägare uppger att de skulle köpa mer skog om det hade en miljon att investera.
KÖPLÄGE. Sex av tio skogsägare uppger att de skulle köpa mer skog om det hade en miljon att investera.Bild:Robert Granström

Översynen har resulterat i att Holmen får höjd rekommendation till köp, medan Stora Enso sänks till behåll - något som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat.

Ny favorit i sektorn är SCA, inför den kommande uppdelningen i en skogsdel och en hygiendel. "Least preferred" är nu Billerud Korsnäs, som därmed får den plats finländska Metsä Board tidigare hade.

"Vi tror att den kommande uppdelningen och listningen av skogsprodukter respektive mjukpapper och personliga hygienprodukter kan leda till en multipelexpansion, då bolagets nuvarande struktur avhåller vissa investerare från att köpa aktien", motiverar Kepler Cheuvreux analytiker SCA:s topposition.

Att Billerud Korsnäs får lägsta status med upprepad minska-rekommendation hänger samman med att bolaget nu har en investeringstung period framför sig.

För Stora Ensos del noterar mäklarfirman att det fjärde kvartalets resultat var något av en besvikelse och att guidningen för årets första kvartal inte heller var någon humörhöjare.

"Vi tror att innan kartongmaskinen i Kina börjar leverera solitt positiva resultat kommer det att vara svårt för aktien att utvecklas väl", skriver Kepler Cheuvreux, med hänvisning till den nya anläggningen i kinesiska Beihai som är under uppstart.

Värderingen av sektorbolagens skogsinnehav är sannolikt generellt för låg, varför det finns stora dolda värden i bolagens balansräkningar, menar mäklarfirman.

Att mer exakt kvantifiera dessa värden är dock inte helt enkelt, medger analytikern, som dock lyfter fram att skogsinnehaven innebär att den finansiella risken i bolagen är mycket låg - något som inte fullt ut reflekteras i bolagens värderingar.

"Vi anser att skogsinnehav bör leda till en lägre riskbedömning för de bolag som har stora skogstillgångar. Detta bör gälla i synnerhet för skogar i norra Europa, där det finns en fungerande trävarumarknad", skriver Kepler Cheuvreux.

Holmen handlades strax före klockan 11 på tisdagen till 349,40 kronor, en uppgång med 2 procent för dagen. SCA B var samtidigt upp knappt 1 procent, medan Stora Enso var i stort sett oförändrad.


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?