Annons

Mäklare vill se subventionerade bolån

Regeringen bör se över möjligheten att införa en ny typ av subventionerade bolån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden, enligt Mäklarsamfundet. Avgiftsmodellen borde se ut som för studielån från CSN, enligt förslaget.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Förslaget framförs sedan Mäklarsamfundet i en enkät med medlemmar tycker sig se tecken på att bankerna har blivit mer restriktiva med bolån i coronakrisen.

”I enkäten, som besvarades av 1.242 fastighetsmäklare i hela landet, svarar 20 procent att bankerna har blivit ”något mer” restriktiva med lån, medan 7 procent uppger att bankerna har blivit ”mycket mer” restriktiva”, skriver Mäklarsamfundet.

”'Startlån', som redan erbjuds i Norge, skulle kunna vara avgörande för förstagångsköpare av bostäder i det här läget”, skriver Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?