ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Mäklare sågar skärpt amorteringskrav

Mäklarsamfundet gillar inte Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för bolån. Förslaget skulle bland annat göra det svårare för hushållen att finansiera sina bostadsaffärer, vilket i sin tur minskar efterfrågan på bostäder, påpekar organisationen i sitt remissvar.

Finansinspektionen vill att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år.

"Än har vi inte sett den fulla effekten av amorteringskravet som infördes 2016. Däremot visar statistik från Svensk Mäklarstatistik att prisutvecklingen förefaller återgå till lägre och mer normala nivåer", skriver Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken Holmgren i ett pressmeddelande.

"Att i det läget skärpa amorteringskravet ytterligare riskerar att göra det ännu svårare på bostadsmarknaden, inte minst för unga vuxna och pensionärer."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer