ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mäklare prickas för fejkad bild på brasa

  • En mäklare i Stockholm har prickats efter att ha använt en manipulerad bild i en bostadsannons. Foto: TT

En mäklare prickas av Fastighetsmäklarinspektionen efter att ha använt en manipulerad bild i en bostadsannons. Bilden i annonsen visade en eld i den öppna spisen. En spis som enligt köparna inte fungerar.   

En mäklare i Stockholm har prickats av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, för att ha fejkat en bild på en öppen spis. Enligt FMI:s beslut har anmälaren uppgett att bostaden såldes hösten 2017 och att det då i prospektet fanns en bild på den öppna spisen i fråga med en tänd eld. Dessutom stod det i beskrivningen ”en fungerande öppen spis”. 

Det visade sig snart inte stämma efter att köparna flyttat in. När de försökte tända en brasa i spisen rök det in ”rejält”, något som enligt anmälan var ett känt problem i huset. Köparna kontaktade mäklaren, som medgav att bilden i objektsbeskrivningen blivit manipulerad, men att detta var ”standard i branschen” och hänvisade dem vidare till mäklarnas branschorganisation Mäklarsamfundet. Mäklarsamfundet uppgav att det var köparna som brustit i sin undersökningsplikt. 

Köparna valde då att anmäla mäklaren till den granskande myndigheten FMI. 

Mäklaren har i sitt uttalande i FMI:s beslut uppgett att denne i sin tur har fått informationen att spisen fungerade från bostadens säljare. I underlaget som fanns från att säljaren köpte bostaden några år tidigare är en bild också manipulerad med en eld i öppna spisen. Dessutom uppgav säljaren ingen information om att spisen inte fungerade till mäklaren. Enligt mäklaren fanns ingen anledning att tro att spisens funktionsduglighet ändrats under säljarens tid i bostaden och uppger vidare att säljaren eldat i spisen även efter att kontraktet med köparen skrivits på. 

Mäklaren anser därför inte att marknadsföringen varit vilseledande i prospektet. 

Det ansåg dock FMI, som grundade sitt beslut om erinran på att det var just vilseledande med den manipulerade bilden. De uppgav vidare att en fungerande öppen spis i ”allmänhet anses vara av betydelse för en spekulant” och att bildmontaget påverkat köparnas beslut att förvärva bostaden. FMI ger ingen anmärkning på att mäklarens information från säljaren inte stämde, men anser att det tydligt skulle stått i beskrivningen att bilden var ett fotomontage. 

Två av beslutsfattarna i fallet var dock av skiljaktig mening och uppgav att det inte funnits anledning att pricka mäklaren. De uppgav att mäklaren agerat riktigt efter den informationen som givits och anser att fotomontage ska kunna användas för att illustrera ”hur en eld ser ut i en öppen spis”. 

Det är inte första gången en mäklare varnas för en fejkad bild. I höstas prickades en mäklare i Linköping för en fiktiv brasbild, dock med vetskapen att spisen inte fungerade. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer