ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Mäklar-vd:n: FI har dålig fantasi

FI:s skärpta amorteringskrav väcker skarp kritik direkt. Men Nordeas chefsanalytiker är mer kluven.

FI:s förslag om skärpt amortering för nya bolån över 4,5 gånger inkomsten slår mot bostadsmarknaden i ett mycket bräckligt läge, menar kritikerna.

"Det här kommer att leda till ytterligare inbromsning. Tajmingen är märklig eftersom marknaden nu står och väger", säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

Det allvarliga är att rörligheten på Stockholms bostadsmarknad kommer att minska ytterligare hävdar hon. Företagen kommer att få ännu svårare att rekrytera personal när ribban höjs ytterligare ett snäpp för personer med normalinkomster som vill flytta till huvudstaden, resonerar Maria Rankka.

"Vi behöver inte ytterligare amorteringskrav. Det behövs minskade flyttskatter, en omreglering av hyresmarknaden och rimligare markpolitik."

Tanja Ilic, vd för mäklarjätten Svensk Fastighetsförmedling, är också kritisk. FI visar prov på "dålig fantasi", anser hon.

"FI och Erik Thedéen verkar ha surrat sig blinda på amorteringar. Det finns faktiskt annat man titta på", säger hon.

Det inte är rätt läge att dra ytterligare i handbromsen eftersom effekterna från amorteringskravet som infördes förra året fortfarande inte är kartlagda, fortsätter Tanja Illic.

Hon efterlyser andra åtgärder som en nedtrappning av ränteavdragen eller en variant på den tidigare fastighetsskatten.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström betonar att Det ännu inte är klar om FI:s förslag får grönt ljus av regeringen.

"Det är inte alls säkert. Det kan mycket väl vara så att regeringen med fördel vill avvakta att fatta beslut i frågan eftersom bostadsmarknaden just nu präglas av så stor osäkerhet."

Han tror inte att förslaget är någon dödskyss för bostadspriserna.

"Jag tror inte det här förslaget blir droppen som får bostadsmarknaden att rasa. Det här är i slutänden ett påtvingat sparande. Det ökar inte kostnaden för bostaden. Går priserna ned något utan att kostnaden går upp, så är det här bara bra för unga köpare som är på väg in på marknaden."

FI:s förslag innebär att de högst belånade tvingas amortera bolånet på 33 år. Det kan jämföras med betydligt hårdare krav i andra Europeiska länder, exempelvis 15 till 20 års amortering på alla bolån i Finland.

"Det här är ett mjukt sätt minska riskerna, om man nu tycker att hushållens skuldsättning är ett problem. Men jag är kluven. Jag tycker det kan finnas goda skäl att inte amortera så mycket", säger Andreas Wallström.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies