1515

Magplask för aktien efter Nordeas flyttbesked

Det blev inget segertåg på börsen för Nordea efter flyttbeskedet. Istället pressades aktien av för högt ställda förväntningar och avslutade torsdagen i botten av OMXS30.

Nordea sjönk 1,4 procent till 103,3 kronor på torsdagen. Det gjorde storbanken till den svagast presterande aktien i OMXS30.

Marknaden hade hoppats på större kostnadsbesparingar än Nordea hittills tillkännagett enligt Matti Ahokas, bankanalytiker på Danske Bank.

"Många har också påpekat att de inte sagt något angående utdelning och kapitalkrav", säger han.

Överlag har informationen hittills helt enkelt varit för bristfällig för att falla investerarna i smaken. Men de höga förväntningarna, bland annat pådrivna av analytiker som spått en uppgång för aktien efter en eventuell flytt, möttes alltså inte.

"Det låg relativt starka positiva förväntningar i aktiekursen inför det här", säger Matti Ahokas.

Han är positiv till Nordeas flytt och säger att det gäller att ha is i magen. Mer detaljerad information har utlovats i årets tredje kvartalsrapport som väntas i slutet av oktober.

Andra analytiker är inne på samma linje. De amerikanska investmentbankerna Morgan Stanley och KWB lyfter osäkerhet kring kapitalkrav och regelverk i kundbrev som nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Även Andreas Håkansson på Exane ser överdrivna förväntningar som drivkraften bakom torsdagens nedgång. Han tror att konsensusprognoserna för de kommande två åren kommer att sänkas något då kostnaderna väntas öka.

"Med en mer neutral påverkan av en flytt än vad marknaden hoppats på inför börjar man nu handla på fundamenta i stället och den senaste något svaga rapporten", säger han till nyhetsbyrån Direkt.

En annan orsak skulle kunna vara osäkerhet på vad som händer med kunderna enligt en analytiker Di talat med som inte vill ställa upp med namn. Banken har redan ett fläckat rykte hos de svenska kunderna som kan tolka flytten som en skatteflykt, går resonemanget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?