ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Så sätter du ihop din sparportfölj

Magnus Dagel: Här är tio aktier för tio år

  • Foto: TT/Colourbox

Säg att du vill investera på aktiemarknaden men göra så lite som möjligt. Du vill helt enkelt köpa tio aktier i dag och kolla på dem först om tio år.

Här är din portfölj.

Min gode vän Torbjörn bad mig om råd under julhelgen – han ville ha hjälp med att sätta ihop en aktieportfölj till sin dotter som nu har fyllt åtta år. Torbjörn berättade att han ville köpa tio aktier i dag och behålla dem i tio år så att hans dotter hade en grundplåt till utbildning eller lägenhet när hon fyllde 18 år.

Det hade börjat gå upp för honom att det var stort sett omöjligt att få någon som helst ränta på sparpengarna och insikten hade krupit fram att det förmodligen skulle förbli så under överskådlig tid.

I grunden kände han dock ett obehag inför aktiemarknadens konstiga rörelser med kraftiga upp och nedgångar som var svåra att förstå sig på. Avgrundsdjup pessimism om framtiden blandades med eufori. Jag påtalade att det är mest det sistnämnda vi har sett den senaste tiden och att det finns uppenbara risker med att hoppa på börsen efter att den gått upp fem år i rad.

Men han skakade av sig argumentet och resonerade att om man bara hade tillräckligt lång placeringshorisont, sparar löpande och återinvesterar utdelningen spelar det inte så stor roll när han kliver in. Avkastningen kommer ändå bli bra över tiden, och framför allt mycket bättre än bankboken.

Bara direktavkastningen på cirka 3 procent är bra mycket högre än räntan resonerade han.

Torbjörn ville inte äga fonder på grund av att avgifterna åt upp en för stor del av avkastningen och det fanns något som lockade med att själv äga en liten del av ett stort börsbolag. På något sätt kändes det också roligare med att äga små delar av riktiga företag än fonder och utdelningarna i reda pengar lockade också.

Torbjörn ville ha en portfölj med aktier som han inte behövde byta ut. En portfölj med lika delar i tio fantastiska bolag som han kunde sova gott om natten med och slippa oroa sig över. Det enda han ville bemöda sig med vara att investera utdelningarna och lite sparpengar en gång om året.

Allra helst ville han köpa aktierna i dag och titta på dem igen först om tio år. Ju färre beslut desto bättre resonerade Torbjörn.

Vi enades om en kompromiss där vi ska se över portföljen en gång om året i samband med utdelningarna och göra omviktningar ifall det behövs. Till exempel om någon aktie gått upp kraftigt kan det vara läge att vikta ned eller tvärtom, om någon aktie har tappat kan man köpa mer eller fördela utdelningar och sparpengar dit.

Tillsammans satte vi ihop några kriterier för portföljen. Torbjörn ville ha stora stabila välkända svenska bolag med starka marknadspositioner, så långt ifrån förhoppningsbolag man kan komma. Det var viktigt att bolagen gör bra vinst och har stabil utdelning. Han ville också ha bolag i flera olika branscher för att sänka risken.

Han ville gärna ha ett par investmentbolag för att få indirekt spridning mot fler aktier samt även några fastighetsbolag då det ger bra stabilitet.

Sagt och gjort, nedan är portföljen med tio fantastiska aktier för tio år som jag tog fram åt min vän.

Assa Abloy har ett starkt varumärke, höga marknadsandelar och god avkastning på kapitalet. Bolaget expanderar kontinuerligt både organiskt och genom förvärv och väntas göra det under många år framöver.

Atlas Copco är likt Assa Abloy ett mycket välskött företag med starka marknadspositioner, hög avkastning på kapitalet och stabil utdelning. Aktien är visserligen något dyr men samtidigt väntas vinsterna förbättras framöver drivet av råvaruprisernas återhämtning.

Autoliv har framtiden för sig med alltmer säkerhet i bilar, både aktiv som sensorer och passiv som krockkuddar. Med en global marknadsandel på nästan 40 procent är Autoliv den tydliga marknadsledaren som kan sätta priserna även framöver.

Castellum är ett av Stockholmsbörsen största fastighetsbolag och fokus ligger på expansion med låg risk. Utdelningen har höjts under 18 år i rad och bolaget väntas fortsätta höja kontinuerligt men försiktigt. Det gör aktien passar bra till portföljen för den långsiktige.

Fabege har hela sitt fastighetsbestånd i Stockholm och dessutom på de ställen som tunnelbanan ska dras ut. Med tanke på att Stockholm väntas vara en av de regioner som växer mest i Europa de kommande tio åren kommer aktien vara gynnsam att äga långsiktigt.

H&M är misstrott nu efter flera år med kräftgång men expansionen fortsätter, både med e-handel och fler butiker världen över. H&M har dessutom starkt varumärke, hög avkastning på kapitalet, stark ägare och stabil utdelning vilket gör aktien en given långsiktig kandidat.

Investor ger en bra och bred exponering mot svenska industribolag, en stabil och ökande utdelning och även exponering mot attraktiva Mölnlycke. Marknadsvärderas Mölnlycke är substansrabatten nu runt 20 procent vilket är högst av alla investmentbolagen.

I Lundbergs kan Torbjörn sova tryggt när Fredrik Lundberg förvaltar pengarna. Halva portföljen är fastigheter och andra halvan är industribolag. Fokus ligger på låg risk. Även om aktien är dyr för tillfället är den bra i en långsiktig lågriskportfölj.

Handelsbankens försiktiga strategi har betalat sig över tiden. Bägge finanskriserna under början av 1990-talet och 2009 har klarats med bravur. Direktavkastningen är mycket stabil över tiden och kontinuerligt en av börsens högsta.

Swedish Match expanderar försiktigt över tiden. Bolaget har starka marknadspositioner och avkastar kapitalet mycket högt. Utdelningen höjs lite varje år och kombineras med aktieåterköp som minskar antalet utestående aktier. Det har varit en lysande kombination historiskt och väntas vara det även nästkommande tio år.

I januari nästa år stämmer vi av hur det första året utvecklats för Torbjörns portfölj.

Koll på hur hög sparränta du kan få? Jämför här (extern tjänst)

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9900fEEvkJe/

 

Mer i ämnet

Så sätter du ihop din sparportfölj
Tyck till