ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magnus Dagel: Garo växer med elbilar

  • Magnus Dagel

Elbilarna är i startgroparna att revolutionera våra transporter. Ett bra sätt att exponera sig mot det är Garo som har en marknadsledande ställning på elbilsladdare och växer kraftigt.
På köpet får man ett bolag som gynnas av bostadsbyggandet i Sverige.

Alla som provat en elbil vet att det är framtiden. De som redan äger en vittnar om att det är omöjligt att gå tillbaka till en vanlig bil med förbränningsmotor. De säger att det är lite som att kasta pantburkarna i soporna, man gör det bara inte. Elbilar kommer att slå igenom, det är bara en tidsfråga . Förutom de uppenbara miljövinsterna är de tysta, kraften kommer direkt, servicekostnaderna är en bråkdel och man tankar för en tiondel jämfört med macken.

När elbilar om några år har samma eller lägre pris som vanliga bilar kommer de att slå igenom på bred front, och det kommer gå snabbt.

Frågan är bara vad man ska investera i för att ta del av den här revolutionen? I guldruschen var det knappast guldletarna som tjänade mest pengar utan hink- och spadförsäljarna. Så lär det bli även för elbilarna och man måste leta efter de nya hink- och spadföretagen.

Ett av dem finns faktiskt närmare än man tror. I småländska Gnosjö hittar vi Garo som nu varit på Stockholmsbörsen i drygt ett år. Bolaget är marknadsledare på elbilsladdare i Norden med en marknadsandel på över 50 procent.

Hittills har försäljningen av elbilsladdare dubblats varje år men kan mycket väl explodera om några år. Teknikskiften går sällan gradvis utan följer s-kurvan där alla vid en punkt ska ha produkten samtidigt. Det kan vara smartphonen, mikrovågsugnen eller digitalkameran som alla växte exponentiellt när punkten passerades. Elbilar, och därmed laddare, skulle kunna stå på tur.

Elbilsladdare står nu för cirka 13 procent av Garos omsättning men växer alltså snabbt och kommer att driva tillväxten under många år framöver. Troligen är också lönsamheten god för koncernens rörelsemarginal har förbättrats från drygt 6 procent 2013 till 13 procent det senaste året, just den perioden som elbilsladdare tagit fart.

Men Garo är inte bara elbilsladdare. Sedan 1939 har bolaget utvecklat och sålt olika elektriska produkter som fortfarande är den största delen av koncernen med strax över halva försäljningen. För tillfället finns 3 000 olika elprodukter som säljs via grossister och som används av elektriker inom industrin samt renoverings- och nybyggnadsprojekt för kontor och bostäder.

Alla som försökt få tag på en elektriker vet hur svårt det är. I och med elektrikerbristen går trenden mot att mer färdiga produkter levereras till byggarbetsplatserna som snabbt kan installeras. Projektverksamheten där Garo tillverkar färdiga produkter som kabelskåp, ställverk och lägenhetscentraler står nu för cirka 20 procent av försäljningen och växer snabbt.

Med tanke på att bostadsproduktionen väntas fortsätta växa i hög takt de kommande åren och miljonprogrammen måste renoveras, där en stor del av elen måste bytas, väntas tillväxten fortsätta för de här affärsområdena. Sedan 2013 har försäljningstillväxten varit i snitt 20 procent per år för koncernen. Det här året har börjat i samma fina takt med en ökning på 21 procent och vinsten har förbättrats ännu mer med 54 procent.

En ytterligare tillväxtpotential är geografisk expansion till övriga Europa, framför allt med elbilsladdare men också med flera andra produkter som solceller, där Garo har ett spännande erbjudande.

Den goda tillväxten har inte gått börsen förbi och aktien har utvecklats starkt sedan introduktionen. På våra prognoser är p/e-talet 25 i år och 20 nästa år vilket är lite högt. Men samtidigt finns inte så många bolag med exponering mot elbilar, lång och fin historik, stigande lönsamhet, hög avkastning på kapitalet, starka marknadspositioner, stabil hög tillväxt och stark balansräkning med knappt någon belåning. Den höga tillväxten gör också att p/e-talet faller snabbt.

Vill investerarna ha allt det här samtidigt är det bara att öppna plånboken. Men det är ett pris som vi är villiga att betala då får man ett bolag som lär fortsätta växa och hittills överraskat positivt.

I längden lönar det sig att köpa kvalitet även om priset är lite högre. Buy quality – cry once.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/14313JmWqXsa/

Tyck till