Annons

Magnus Dagel: Fabege-affär ny fas i Arenagate

Fabege köper ut tre av sina delägare ur Nationalarenan och blir ny huvudägare.
Som avskedspresent fick säljarna lämna en massiv nyemission som förhoppningsvis ska sätta stopp för förlusterna.

Bild:Di

”Det ingår inte i vår affärsidé att äga en arena” sa Fabeges Vd Christian Hermelin till Svenska Dagbladet den 3 november 2013. Uppenbarligen har bolaget nu svängt för på fredagen blev det klart att Fabege köper ut flera delägare ur Nationalarenan och blir huvudägare.

Ända från starten har Nationalarenan eller Friends Arena varit en riktig soppa som kantats med upprepade förluster, massiva nedskrivningar för byggbolaget Peab, mutor och för få arrangemang. Det har inte gått att fylla den fina arenan helt enkelt.

Fabege har ägt 22 procent och resten av ägandet har varit utspritt på Solna Stad, Jernhusen, Peab och Svenska Fotbollsförbundet. Åtminstone tre av dem har mer eller mindre desperat velat komma ur sitt aktieinnehav i arenan.

På fredagen fick de sin lycka gjord när Fabege för en okänd summa pengar köper ut Solna Stad, Jernhusen och Peab och kommer att äga två tredjedelar av arenan.

Svenska Fotbollsförbundet äger resten och gör inga förändringar.

På flera sätt är affären vettig. Fabege har förtjänstfullt utvecklat Arenastaden och lyckats få flera av Sveriges största företag som ICA, SEB och Telia att etablera sig i området. Fabege äger redan nu nästan alla fastigheter runt Friends Arena och på det sättet kan det vara klokt att även äga arenan som området kretsar runt.

Det har knappast heller varit en optimal situation att utveckla arenan tillsammans med aktieägare som bara har velat sälja sina aktier. Det är tydligt att ju fler kockar desto sämre soppa har det blivit. I detta fall har förluster på hundratals miljoner kronor staplats ovanpå varandra.

Fabege har dock både finansiella muskler och ett tydligt intresse av att utveckla arenan och göra den lönsam.

Samtidigt kan man undra varför ett fastighetsbolag som fokuserar på kontor i Stockholm ska äga Nationalarenan när till exempel det allmänna genom Solna stad så tydligt uttryckt att man inte vill äga den. Solna Stad kommer dra in mängder med skattepengar på Arenastaden och borde kunna vara ägare eller åtminstone delägare.

Baksidan för Fabege är att bolaget kommer få boka in en större del arenans förluster i resultaträkningen. Det är knappast populärt bland aktieägarna.

Förhoppningsvis kan Fabege som huvudägare strypa förlusterna kommande år och förhoppningsvis på sikt vända till lönsamhet.

För det talar att kostnaderna kommer sjunka kommande år och att säljarna tvingades göra en stor nyemission som avskedspresent så att bland annat dyra lån kunde lösas och att entrébyggnaden Arenagate kunde förvärvas.

Får inte Fabege bukt med förlusterna kommer aktieägarna sätta stopp och en ny ägare till Nationalarenan letas upp. Men dit lär det vara några år.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?