ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Magnus Böcker har avlidit

  • Foto: TT

Tidigare börschefen Magnus Böcker är död. Han bidrog till att förvandla Stockholmsbörsen till en internationell storspelare, och kom sedan själv att arbeta på marknadsplatser runt om i världen.

”Han var börsdiplomaten som rev gränser och byggde gemensam handel”, skriver Claes Hemberg i en hyllning till Magnus Böcker.

Böcker var bland annat var chef för Stockholmsbörsen fram till sammanslagningen med amerikanska Nasdaq, och innan dess en drivande kraft till att dåvarande OM expanderade till en nordisk handelsplats av rang.

”Han var en fundamental i det OM som vi skapade som blev en världsledande aktör på den internationella finansmarknaden”, säger börsveteranen Olof Stenhammar som anställde Böcker på mitten av 1980-talet.

”Utan hans enorma kreativitet, skaparglädje och entusiasm hade inte OM varit detsamma”, fortsätter Stenhammar som tillägger att han förlorat en god vän.

Magnus Böcker var central i försäljningen av OMX till Nasdaq, en mångmiljardaffär som skapade stora rubriker i mitten av förra årtiondet. Han kom sedan att arbeta i New York för Nasdaq OMX.

Magnus Böcker fick senare en rad internationella toppjobb, på marknadsplatser i Dubai, Shanghai och Singapore.

”Vi kommer att minnas honom för hans smittsamma optimism, friska insikter och energiska sätt att närma sig precis vad som helst - från musik till bilar till börshandel”, skriver Singapore-börsen, där Magnus Böcker varit vd, i ett uttalande på fredagen.

Vid sidan av en rad styrelseuppdrag, var Magnus Böcker verksam inom det finanstekniskt inriktade investeringsbolaget Tryp Capital, som han grundat i Singapore.

”Han hade en genuin vilja att hjälpa den lilla investeraren”, säger David Gerald, vd för börshandlarförbundet SIAS i Singapore, enligt Bloomberg.

Magnus Böcker blev 55 år gammal.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies