1515
Annons

Magdalena Andersson vill ge rika en ”möjlighet att bidra lite mer” till upprustningen

VISBY. Sveriges snabba upprustning är en central pusselbit i Natoprocessen, men det finns frågetecken både kring tidsplan och finansiering. 

Statsminister Magdalena Andersson (S) har inte släppt tanken på att en beredskapsskatt kan få betala mångmiljardnotan.  

”Det handlar i så fall om att de som har det allra bäst ställt i samhället skulle få möjlighet att bidra lite mer”, säger hon.

Magdalena Andersson talar på P18 i Visby.
Magdalena Andersson talar på P18 i Visby.Foto:Jack Mikrut

Valet av plats för statsminister Magdalena Anderssons första pressträff under Socialdemokraternas dag på Almedalsveckan var inte en slump: Det nya regementet P18 på Gotland är ett av många exempel på Sveriges snabba försvarsupprustning. Men hur snabbt försvarsutgifterna kan nå två procent av BNP är en fortsatt politisk stridsfråga.

”Vi har sagt 2028 eller om det är praktiskt möjligt att göra det tidigare, men det ska också ske på ett sådant sätt att vi får valuta för pengarna. Det handlar inte bara om att göra av med pengar”, säger Magdalena Andersson och varnar för att en allt för snabb bana leder till högre kostnader för underhåll parat med en långsammare tillväxt av försvarsförmåga.

Enligt Försvarsmaktens underlag motsvarar regeringens tvåprocentsbesked, som kom tidigare i år, en nivåhöjning på mer än 35 miljarder kronor år 2028. Det är samtidigt den realistiska tidsplanen, enligt myndigheten, om inte andra förutsättningar ändras.

Men högeroppositionen menar att målet går att nå redan 2025.

”Det är viktigt att bygga ut försvaret men vi ska alltid vara försiktiga med skattebetalarnas pengar”, säger Magdalena Andersson. 

Regeringens plan att finansiera försvarsutbyggnaden med en beredskapsskatt är alltjämt levande, enligt Magdalena Andersson, som ger sin bild av finansieringsalternativen.

”Antingen sker det med en skattehöjning eller genom att man skär ner på sjukvården, förlossningar, förskola, äldreomsorg, eller så får det finansieras av ett framväxande reformutrymme. Det finns också möjlighet att sänka ambitionen vad gäller avbetalning av statsskuld. Det handlar alltid om att göra en avvägning mellan vad man är beredd att göra mindre av för att försvara vårt land.”

Men att en beredskapskatt skulle tas från de rikaste i samhället är viktigare än någonsin mot bakgrund av den höga inflationen, enligt Andersson.

”Att det i det här läget med ökade priser – drivmedelspriser, livsmedelspriser, elpriser – skulle vara någon generell skattehöjning, som gör det ännu svårare för vanliga hushåll att klara vardagsekonomin är ju inte aktuellt. Det handlar i så fall om att de som har det allra bäst ställt i samhället skulle få möjlighet att bidra lite mer”, säger hon.

Efter Natotoppmötet sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige enligt överenskommelsen ska utlämna 73 personer till Turkiet. Magdalena Andersson pressades om överenskommelsen utan att kasta något ytterligare ljus över hur många personer det i praktiken kan handla om.

”Det har varit olika siffror som figurerar i den här debatten”, säger hon.

Foto:Jack Mikrut

Ett ofta upprepat mantra som hon återkom till även på Gotland är att svensk lag gäller i Sverige och att utvisningar hanteras av myndigheterna.

”Vi ska samverka närmare Sverige, Finland och Turkiet vad gäller arbetet mot terrorism och det är naturligtvis så att vi kommer att följa den överenskommelsen som vi har. Men det är också tydligt att vi ska följa den internationella rätten och europeiska konventionen vad gäller utlämningar.”

Ett svenskt medlemskap i Nato kan dröja, enligt statsministern, då trettio medlemsländer ska ratificera ansökningarna.

”Vi bedömer att det kan ta ett år”, säger Magdalena Andersson som inte utesluter fler hinder på vägen.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Ökade återkommande intäkter och användare för Freja EID

Freja EID hade en nettoomsättning på 6,7 miljoner kronor (5,4) under det andra kvartalet 2022.

Ebitda uppgick till -7,0 miljoner kronor (-7,4) och ebit blev -10,5 miljonerkronor (-10,4).

ARR, eller årligt återkommande intäkter, för segmentet Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 6,1 miljoner kronor, en tillväxt om 111 procent jämfört med samma period föregående år.

Antalet användare i tjänsten Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 668.000 stycken, motsvarande en ökning om 220 procent jämfört med samma period föregående år.

Segmentet Freja EID:s nettoomsättning uppgick till 1,7 miljoner kronor (0,8).

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 4,0 miljoner kronor (-10,2).

”Abonnemangsintäkterna ökar kraftigt och i takt med att årligt återkommande intäkter (ARR) ökar, rör vi oss också mot lönsamhet. Avtalen som styr abonnemangsintäkterna ökade också kraftigt under kvartalet och visar på den starka efterfrågan från våra kunder som vi upplever nu”, skriver vd Johan Henrikson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera