Annons

”Vi ska inte skada ekonomin i onödan”

Finansminister Magdalena Andersson anser att vi har en mycket allvarlig ekonomisk situation och hon efterlyser nu en större europeisk diskussion om hur coronapandemin bör bekämpas. ”Vi ska göra det som krävs för att stoppa smittspridningen, men vi ska inte i onödan skada ekonomin”, säger hon till Di.

Foto:Jessica Gow/TT

På fredagen gick regeringen fram med ännu ett krispaket för att mildra effekterna av den pågående coronapandemin.

Totalt handlar det om 125 miljarder kronor i nya krediter och kreditgarantier till främst mindre företag samt ett extra kapitaltillskott till statliga Almi.

”Syftet är att skydda svenska företag och svenska jobb och med det här paketet så kommer ytterligare en kreditinjektion in i det svenska näringslivet”, säger Magdalena Andersson.

Det finns krav på mer omfattande insatser, hur ser du på det?
”Jag möter själv så många företagare som oroliga, frustrerade och till och med desperata. Även jag skulle mest av allt önska att staten kunde ta alla kostnader, både löner, hyror och annat för alla företag i Sverige, men det förstår vi alla att det så klart inte är möjligt”, säger Magdalena Andersson.

”Det vi kan göra är att försöka mildra effekterna av den här krisen och skydda i grunden livskraftiga företag och jobben som kommer med dem.”

Krisen sprider sig nu från besöksnäringen och småföretagen till industrin och de stora exportföretagen. Hur ser du på läget just nu?
”Vi är i en mycket allvarlig ekonomisk situation, det gäller inte bara Sverige. Det gäller hela Europa och det är klart att det påverkar världsekonomin”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern säger sig välkomna den diskussion som nu blossat upp om de avvägningar som hela tiden måste göras när det gäller att begränsa smittspridningen och samtidigt begränsa skadorna på ekonomin.

”Vi har haft en glasklar linje hela tiden. Vi tvekar inte för en sekund att fatta beslut som experterna menar är nödvändiga för att stoppa smittspridningen. Men vi sitter inte på egen kammare och hittar på ytterligare åtgärder som kan skada ekonomin”, säger Magdalena Andersson.

Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, målade på torsdagen upp en väldigt mörk bild och varnade för att vi kan hamna i en depression, liknande den i Tyskland på 1920-talet.  

Är det även din bild av läget?
”Det är ett allvarligt läge och jag ser gärna att vi har en större diskussion i Europa om det här håller på ett tag nu, hur vi hanterar det här på bästa sättet”, säger Magdalena Andersson.

Enligt Kerstin Hessius riskerar vi att få en arbetslöshet på 20-40 procent. Delar du den bedömningen?
”Jag har inte gjort någon ny sammantagen bedömning, för jag bedömer att det är meningslöst just nu eftersom händelseförloppet är väldigt snabbt. Men det är klart att vi befinner oss i en allvarlig situation och det är därför jag säger att det behövs en europeisk diskussion om hur vi kan stoppa den här smittan på det allra mest effektiva sättet. Vi ska göra det som krävs för att stoppa smittspridningen, men vi ska inte i onödan skada ekonomin”, säger Magdalena Andersson.

”De politiker som har hetsat om att regeringen ska vidta väldigt drastiska åtgärder, som de som är experter på smittskydd inte bedömer är nödvändiga, de har möjlighet att reflektera.”

Enligt Magdalena Andersson är det svårt att bedöma hur länge krisen kan pågå, innan skadorna på ekonomin blir betydande.

”Vi har alla möjlighet att stötta svenska företag och den svenska servicenäringen i det här läget. Även om man inte vill, och kanske inte ska, sitta på restaurang och äta så kan man köpa hämtmat. Vill man ha kvar pizzerian på hörnet, ja då kan man beställa hämtpizza. Och vill man ha kvar blomsterhandeln så har man möjlighet att få hemkörning av blommor, det gjorde jag till mamma i dag till exempel”, säger hon.

När det gäller diskussionen om att stänga skolor så hoppas Magdalena Andersson att det inte ska behöva gå så långt, även om regeringen efter torsdagens beslut i riksdagen har den möjligheten.

”Om de som är smittskyddsexperter bedömer att det är nödvändigt så kommer vi inte att tveka att göra det. Men vi hoppas så klart att det inte ska bli nödvändigt. Det här är heller inte noll eller ett, utan det kan vara så att det är mycket smittspridning i något visst område och det är lämpligt att stänga skolan där”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?