Annons

Magdalena Andersson vacklar om bankskatten

Finansminister Magdalena Andersson är tveksam till förslaget om en ny skatt på finansiell verksamhet, ofta benämnd bankskatt.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Bild:Jack Mikrut

"Givet att den slår så brett är det tveksamt om den uppfyller sitt syfte", säger hon till TT.

Många av de remissinstanser som hittills lämnat synpunkter på regeringens förslag påpekar att över 300.000 företag skulle kunna beröras av utredningens förslag till skatt. Samtidigt finns det bara 10.700 företag i Sverige som klassas som verksamma inom den finansiella sektorn.

Utredningen föreslår, efter dansk förebild, att företag som arbetar med finansiella tjänster ska betala en extra löneavgift, eller social avgift, på 15 procent för att kompensera för fördelen av att finanstjänster är momsbefriade.

Ursprunget till utredningen är att Socialdemokraterna gick till val 2014 på att införa en bankskatt, men det som utredningen haft regeringens uppdrag att utreda var i realiteten något annat. Men den borgerliga regeringen hade redan väckt tanken, för att ta tillbaka den fördel som momsbefrielsen innebär för sektorn.

"Vi gick till val på en bankskatt, det här är något annat", säger Magdalena Andersson.

Hon säger att remissvaren nu ska gås igenom noggrant, men att grundtanken finns kvar och att en skatt som träffar bankerna är motiverad inte minst på grund av de "enorma vinster" som storbankerna redovisar.

"Vi vill att bankerna på ett eller annat sätt ska kunna bidra mer", säger Andersson.

Av de remissinstanser som hittills har svarat (remisstiden går ut den 15 februari) är det bara LO och PRO som rakt av tillstyrker. Skatteverket avstyrker och hävdar att förslaget är krångligt, svårt att tillämpa och oförutsägbart. Verket påpekar också att förslaget kan beröra så många företag utanför finanssektorn.

Bankerna, Bankföreningen och facken i finansbranschen motsätter sig förslaget.

Nyligen, i en interpellationsdebatt i riksdagen, sade finansministern att regeringen inte har låst sig vid att ta ut en ny skatt genom en löneavgift, det kan finnas andra sätt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?