Annons

Magdalena Andersson: Troligen sabotage bakom Nord Stream-läcka

Läckorna på gasledningen Nord Stream är sannolikt inte en olycka, enligt regeringen.

”Det är troligen fråga om ett sabotage”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på tisdagskvällen.

Utrikesminster Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll pressträff med anledning av gasläckan i Östersjön från Nord Stream.
Utrikesminster Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll pressträff med anledning av gasläckan i Östersjön från Nord Stream.Foto:Fredrik Persson/TT

Det var under måndagskvällen som läckor upptäcktes i gasledningarna mellan Ryssland och norra Europa. Läckorna innebär att stora mängder gas nu läcker ut i Östersjön omkring Sverige och Danmark.

”Två detonationer har orsakat tre läckor”, säger statsminister Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson är det en läcka som finns i svensk ekonomisk zon, två av läckorna finns på danska motsvarigheten. Att det skulle handla om en olycka är inte sannolikt, enligt statsministern.

”Det är troligen fråga om ett sabotage”, säger Magdalena Andersson.

Regeringen gör i nuläget bedömningen att det misstänkta sabotaget inte är en attack mot Sverige eller Danmark. Detta eftersom läckorna i Nord Stream inte befinns på varken svenskt eller danskt territorialområde, enligt regeringen.

”Det är inte fråga om ett angrepp mot svenskt eller danskt territorium”, säger Magdalena Andersson.

Utrikesminister Ann Linde (S) gör klart att regeringen inte kommer att uttala sig om eventuella motiv eller aktörer som kan ligga bakom det misstänkta sabotaget.

Men det säkerhetspolitiska läget är påverkat, enligt regeringen. Exakt på vilket sätt är dock än så länge oklart.

”Det är just det som vi just nu analyserar bland annat med UD:s alla experter. Samma sak görs på försvarsdepartementet och statsministern har kallat till säkerhetspolitiska rådet i morgon”, säger Ann Linde.

I det säkerhetspolitiska rådet ingår statsministern, utrikesministern, inrikesministern, finansministern och försvarsministern.

Även myndighetschefer tillkallas utifrån dagordningen. Vilka som samlas under morgondagen är dock ännu inte fastställt.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns Danmark närvarande i området med marina enheter i samordning med Sverige.

”Allt detta är ett tecken på att det finns en säkerhetspolitisk dimension i det som har skett”, säger försvarsministern.

Regeringen har varit i kontakt med danska regeringen och även den norska. Också den tyske förbundskanslern är kontaktad av regeringen.

Magdalena Andersson har även varit i kontakt med Natos generalsekreterare.

”Eftersom Sverige nu är ett invitee-land så är det också väldigt intressant och viktigt att han får information direkt ifrån oss”, säger utrikesminister Ann Linde.

Statsministern påtalar att regeringen är en övergångsregering och att den har begränsade handlingsutrymme men att regeringen kan hantera situationen såsom den uppstått.

Magdalena Andersson säger också att moderatledaren Ulf Kristersson, som just nu sitter i regeringsförhandlingar för att försöka bilda en ny regering, är informerad om läget.

”När man samråder med oppositionen så finns det goda möjligheter att agera”, säger statsministern.

Innebär det att ni skulle kunna få ökat utrymme att agera jämfört med en vanlig övergångsregering?

”Vilket utrymme en övergångsregeringsregering har handlar också om hur läget ser ut.”

Har ni information om eventuellt motiv eller eventuell aktör som ni inte vill delge?

”Just nu är vi i läget att vi kan göra den här bedömningen att det troligen är en medveten handling och därmed också troligen ett sabotage.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera