1515

Magdalena Andersson: Ta ett steg tillbaka – ”värsta ekonomiska krisen”

”Självklart sker samtal, något annat vore oansvarigt.”

Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) och manar alla inblandade att ta ett steg tillbaka och tänka efter inför misstroendeomröstningen i riksdagen på måndag.

”Det sista Sverige behöver det är att också ha en politisk kris.”
”Det sista Sverige behöver det är att också ha en politisk kris.”Foto:Carl-Olof Zimmerman/TT

På väg in till finansministermötet med sina EU-kollegor i Luxemburg säger hon att regeringen har kontakter med många partier. Men hon vill inte säga med vilka, eller på vilket sätt dessa kontakter sker.

”Det är ett väldigt, väldigt allvarligt läge. Vi är mitt uppe i en pandemi och den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget”, säger Andersson. 

På TT:s fråga om hon och regeringen ser någon möjlighet att Vänsterpartiet backar från sina utfästelser om att rösta ner statsministern tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, säger hon:

”Det kanske man får fråga Vänsterpartiet om.”

Efter de många turerna utifrån Vänsterpartiets motstånd mot utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion gjorde V, som känner sig nonchalerat av regeringen, klart att partiet saknar förtroende för regeringen.

Hon vill inte gå in på om regeringen har sökt kontakt med V igen.

”Det sista Sverige behöver det är att också ha en politisk kris. Alla som nu är i olika ansvariga och ledande positioner bör ta ett steg tillbaka och fundera över 'hur kan vi nu agera på bästa sätt för vårt land'”, säger finansministern.

Hon säger att det kommer att vara ett intensivt arbete fram till måndagens omröstning om förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen. 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, även klimat- och miljöminister samt vice statsminister, manar också alla inblandade att ta ett kliv tillbaka och tänka efter.

”Tyvärr är känslan att man (läs: de som står bakom misstroendet) har satt igång en process som man sedan tappar kontrollen över. Partierna hamnar längre och längre ifrån varandra och låser möjligheterna till en lösning”, säger Bolund.

”Jag är orolig för att man målar in sig i positioner man inte kan ta sig ur”, säger Bolund men tillägger att Miljöpartiet är redo att söka breda lösningar. 

Om statsministern fälls i omröstningen på måndag finns det två alternativ för honom att välja mellan. Han kan begära att få avgå direkt eller att utlysa extraval. Vad gäller att utlysa extraval har han en vecka på sig att fundera. Senast de 28 juni, första vardagen efter midsommarhelgen, måste han tala om vad han gör.

Avgår han kan det bli nya talmansrundor och det kan sluta med att Löfven får uppdraget att försöka få till ett underlag för en Löfven III.

”Han kommer att ta sig en rejäl funderare över vad som är bäst för landet”, säger Andersson som inte vill utveckla vad regeringen och Socialdemokraterna har diskuterat som möjligt förstahandsval.

Ett extraval ska hållas inom tre månader efter det att det har utlysts. I det nuvarande läget skulle det innebära val senast i slutet av september. Även om det blir extraval till riksdagen i höst så kommer det ordinarie valet till riksdagen i september nästa år att hållas som planerat.

För partierna innebär det två valrörelser inom loppet av ett år om det skulle bli fallet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?